Områdesstyrelsen saknarmakt att ta egna beslut

Trafik och närmiljö är de stora frågorna för Stallarholmens områdesstyrelse. Där finns chans att påverka beslut men det är sällan någon lyssnar enligt Bengt Karlsson (M), ordförande i områdesstyrelsen.

Stallarholmen2014-05-21 17:00

– Ibland får vi igenom saker och ibland inte. Ibland är det bara total tystnad men det är mer så från myndigheter utanför kommunhuset.

Bengt Karlsson (M), 69 år, sitter i Stallarholmens bibliotek och medborgarkontor, han bläddrar förstrött i pärmarna med kallelser och protokoll från områdesstyrelsen i Stallarholmens sammanträden. Bengt Karlsson tog över ordförandeklubban april år 2013. Det skedde efter viss tvekan när kommunfullmäktigeledamoten och förre ordföranden i områdesstyrelsen Iwan Sjöström (M) frågade honom senhösten 2012.

– Jag har liten politisk erfarenhet, säger Bengt Karlsson, som arbetade som polis under sitt yrkesverksamma liv.

Han ser sig själv som liberal och han tror på att människor själva är bäst lämpade för att styra över sina liv.

Vem är bäst lämpad att styra över Stallarholmen?

– Det är enkelt att svara att det är de som bor här. Men vi är en kommun med fyra olika stora tätorter. Man måste samverka för att fatta beslut som alla tycker är bra, säger han.

Områdesstyrelsen i Stallarholmen har en årsbudget på 560 000 kronor men ingen egentlig makt, den ligger hos kommunstyrelsen och fullmäktige i Strängnäs. Det är oftast dit områdesstyrelsen vänder sig för att åstadkomma förändringar.

– Områdesstyrelsen ska lyssna in vad medborgare tycker och tänker. Utifrån det ska vi diskutera fram förslag att presentera för dem som håller i plånboken.

Områdesstyrelsen är ett rådgivande organ, något annat har det inte varit tal om så här långt. Styrelsen yttrar sig om sådant som cykelplaner, fördjupade översiktsplaner, byggplaner och vägplaner. De flesta frågor, för att inte säga alla, är vardagsnära och handlar om infrastruktur, miljö och trafik. Nästan alla beslut som områdesstyrelsen tar skickas därför till teknik- och fritidsnämnden som beslutar om frågor av nämnda karaktärer.

Områdesstyrelsens möten är öppna för allmänheten och blir där med viktiga för att föra vidare information om politiska beslut som berör Stallarholmen. Men allmänhetens intresse får betecknas som försiktigt.

Bengt Karlsson berättar att budgeten går till arvoden, att hålla sammanträden och till representation när kommunalråden besöker orten. Men det räcker också till att hyra buss och göra utflykter så att styrelsen kan besöka platser de vill se och lära mer om.

Att områdesstyrelsen skulle få makt över kommunbudgeten som berör Stallarholmen när det till exempel gäller underhållet av offentliga byggnader, grönytor, idrottsplatser, snöröjning och övrig service tror inte Bengt Karlsson på.

– Nej, nej. Då krävs att vi gör upphandlingar och det kräver spetskompetens som bara finns inne i kommunhuset. Annars måste vi ha folk heltidsanställda här i Stallarholmen.

Kan man inte tänka sig att områdesstyrelsen fick makt över beslut men genomförandet sköttes från kommunhuset?

– Jo, det är tänkbart och det kan vara bra. Men här finns till exempel inga kommunala vägar, bara vägföreningar och Trafikverket. Jag vet inte hur det skulle hjälpa. Men att få rekvirera enklare tjänster som snöröjning och att fräscha upp närmiljön skulle vi vilja kunna.

Han berättar att han försöker hålla sig väl med tjänstemännen i kommunhuset. Han är ovillig att kritisera Strängnäs kommun, som områdesstyrelsen är en del av. Men han nämner att det ibland känns som enkelriktad kommunikation, att områdesstyrelsen får hålla monolog.

– Det är som med allt, det beror på hur man presenterar sina förslag. Men när det gäller Trafikverket och kollektivtrafikmyndigheten så är det ofta total tystnad.

Han skakar på huvudet och berättar om flera fall då myndigheter bara ignorerat områdesstyrelsen. Som när Bengt Karlsson begärde protokoll på ett beslut kring en busshållplats från Trafikverket så att det skulle kunna överklagas. Då kom inget protokoll.

Eller när områdesstyrelsen försökte ändra hastighetsbegränsningen på en sträcka av Vallavägen vid Ulriksberg ute på Selaön från 70 till 40 kilometer. Polisens yttrande gick på områdesstyrelsens linje, Trafikverket och länsstyrelsen avslog.

– Vi har även stångat oss blodiga för att få hastighetsbegränsande åtgärder ute på Överselön och Ytterselö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om