Det var en kyrkvärd som upptäckte en stor fläck på trägolvet i Överselö kyrka. En undersökning inleddes och det visade sig att kyrkan angripits av hussvamp.
– Hussvamp är en problematisk skadegörare. Troligen har den fått fäste i en gammal ekdörr som ledde in till kryptan, berättar Tom Velander på Svensk klimatstyrning, ett företag som specialiserat sig på renoveringar av kyrkor och som fått uppdraget att sanera Överselö kyrka.
Hela det nylagda golvet har fått demonterats. Till stor del handlar det alltså om att göra om det renoveringsarbete som gjordes för bara ett par år sedan.
– Som tur är har inga kulturvärden skadats. Det handlar enbart om nyare material som man har fått ta bort och byta ut, säger Tom Velander.
Under tiden som saneringen har pågått har församlingen inte kunnat bedriva någon verksamhet alls i kyrkan.
– Många församlingsmedlemmar blev förstås väldigt ledsna och besvikna när vi tvingades stänga kyrkan så kort tid efter återinvigningen. Vi hade en sådan glad fest, biskopen var här, helgonskåpet med Johannes Döparen och Överselömadonnan var tillbaka och orgeln invigdes igen. Och sedan kom bakslaget i augusti, säger Mats Wendt, som är präst i församlingen.
Saneringsarbetet för att få bort hussvampen har redan kostat miljontals kronor. Tom Velander vill inte nämna någon exakt siffra, men menar att det handlar om sjusiffriga belopp. För att klara ekonomin har församlingen till en början fått kyrkoantikvarisk ersättning från Strängnäs stift. Men vid sin senaste ansökan fick församlingen avslag och därför har återställningsarbetet av kyrkan nu helt avstannat.
– Anledningen till att de fått avslag är att stiftet i nuläget inte har några medel att bevilja. Ibland blir medel över från andra projekt och de medlen kan vi omfördela till den här typen av tilläggsansökningar. Men, som sagt, i nuläget finns inga medel tillgängliga, säger stiftsantikvarie Maria Lantto.
I nuläget är det alltså oklart när kyrkan kan återgå till sin vanliga verksamhet igen.
– De senaste årens renoveringar har förstås var ekonomiskt betungande för församlingen och därför har man valt att inte fortsätta med arbetet utan inväntar ersättningsstöd från stiftet, säger Tom Velander.
På söndag ges församlingsmedlemmar och allmänheten möjlighet att få veta mer om det pågående arbetet.
– Svensk klimatstyrning kommer att vara på plats och berätta om sitt arbete. Vi kommer att visa en fotoutställning och så finns vi i församlingspersonalen här och svarar på frågor, berättar Mats Wendt.
Öppet hus i Överselö kyrka pågår på söndag klockan 13.00–15.30.