Pizzeria får underkänt om allergier – riskerar vite

Kommunen ställer krav mot pizzeria Berivan i Stallarholmen sedan personalen visat för dåliga kunskaper om allergiframkallande ämnen i maten.

Trots en skylt med texten "Fråga gärna personalen om allergener" har pizzerians personal haft dålig koll på innehållet i maten.

Trots en skylt med texten "Fråga gärna personalen om allergener" har pizzerians personal haft dålig koll på innehållet i maten.

Foto: Joakim Blomqvist

Stallarholmen2021-06-02 18:15

Trots en skylt med texten "Fråga gärna personalen om allergener" har personalen haft dålig koll på innehållet i maten. Kommunens inspektörer testade restaurangen i slutet av förra året, och frågade bland annat om det var säkert för en äggallergiker att äta en viss maträtt som innehöll majonnäs. Personalen svarade "ja", trots att majonnäsen innehöll just ägg.

"Ingen efterforskning gjordes för att ta reda på samtliga ingredienser", står det i beslutet från kommunen. 

Efter besöket uppgav restaurangägaren att personalen skulle utbildas om frågor som rör allergiframkallande ämnen. Det verkar dock inte ha varit tillräckligt, eftersom samma brister uppdagades vid ett uppföljande besök.

Den här gången fick den anställde frågan om han visste vad gluten är, varpå han skakade på huvudet. Personalen och verksamhetsansvarig fick även underkänt på övriga frågor om allergener.

Nu har restaurangen fått ett föreläggande med krav på att åtgärda bristerna, som ses som allvarliga. "Felaktig information kan till och med vara livsfarligt för allergiker", skriver inspektörerna.

Åtgärderna ska vara åtgärdade senast den 4 juni – annars hotar vite.

Till tidningen säger pizzerians ägare att rätt information ska finnas på plats från och med nästa vecka.

– Självklart ska man ha koll på det här. Jag tycker att det är bra att kommunen uppmärksammar det, så att kan uppdatera våra kunskaper.

Tidningen skrev tidigare i år om en pizzeria i Mariefred som hade liknande brister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!