– Det har varit stora problem med bron och det är vi de första att erkänna. Vi beklagar det verkligen, inledde Fredrik Blomkvist från Trafikverket det öppna mötet i det gula industriområdet.
Det var reparationerna av elsystemet på bron, som skulle ha varit klara i april, som inte gick som de skulle. Reparationen av hydrauliken gick dock enligt planerna. I augusti avbröt Trafikverket det entreprenadavtal som gällde för elarbetet.
– Härefter har sjökabelsystemet bytts ut och all el för bron är färdigkopplat och nu återstår ett nytt spindelgränsläge, som går ut på att en ny balk måste monteras och vi gör det nattetid, fortsatte Peter Sennius, broförvaltare.
3 700 fordon passerar över bron varje dygn och säkerhetschefen Arne Rutgersson menar att målet är att Selaöbron ska fungera på samma störningsfria sätt som Tosteröbron.
– Vi har ett nytt avtal med Trafikverket som går ut på att de får använda sig av vår beredskapspersonal som vi har för Tosteröbron. Skulle eländet trots allt hända kan man nödstänga bron.
Vid ett brohaveri ska personalen från Strängnäs vara på plats inom 45 minuter. Efter ytterligare 45 minuter ska bron återigen vara körbar. Det finns också en färja i Ekeröleden och den kan vara på plats inom tolv timmar. Kommunens beredskapsplan sätts in tre timmar efter ett haveri. Efter informationen fanns det utrymme för publiken att ställa frågor.