På Ringsö i Mälaren, utanför Selaön, finns knappt 200 fritidsboende och mellan fem och tio året-runt-boende. I år under coronapandemin har ovanligt många förlängt sin stugsäsong.
– På den ena parkeringen på Selaön, därifrån man tar sig med båt, har det stått 20 bilar parkerade en vanlig veckodag i november. Många jobbar härifrån, absolut. Det gör att det finns ett stort behov av att ha fungerande internetförbindelse, säger Christer Gerhardsson, som själv vistades på ön från mars och stannade till början av december.
Han har jobbat från Ringsö fast han egentligen bor strax söder om Stockholm. Till helgerna har hans hustru kommit ut och gjort honom sällskap.
Men Christer Gerhardsson har haft problem med att vara uppkopplad mot internet. Ön är kuperad och mottagningen varierar mellan olika platser. Som mest kan han komma upp i en hastighet på 10 megabit per sekund, om det är få andra på ön och inga löv på träden.
– Det har blivit avbrott i möten. Ibland har jag kunnat sitta på grannens varenda och jobba för att det är bättre mottagning där, säger Christer Gerhardsson.
Men nu kan Ringsö, som första plats i Sverige, få trådlöst bredband via en samhällsmast. Telia har redan fattat beslut om att satsa på projektet. Kommunfullmäktige beslutade på sitt senaste möte att Strängnäs energi, Sevab, i sina ägardirektiv får underlätta för privata aktörers investeringar i teknik för trådlöst bredband genom att etablera och äga samhällsmaster. Nu återstår bara ett påskrivet avtal mellan Telia och Sevab, beslut hos Sevab, samt bygglov från kommunen.
Tanken är att en mast placerad på Selaön via tekniken Fixed Wireless Access, FWA, genom radiolänk ska transportera signal till Ringsö där öborna får ha mottagarantenner monterade på sina hus. FWA innebär en fast trådlös anslutning till 4G-näten. Tekniken kan senare också komma att uppgraderas till 5G.
Över 80 hushåll på Ringsö har på förhand tecknat sig för att ansluta till den fasta trådlösa bredbandslösningen. Telia ville ha abonnenter säkrade innan bolaget beslutade att satsa på projektet.
Strängnäs kommun väntas investera drygt en miljon kronor i bygget av masten.
– Det står i Sevabs ägardirektiv att vi aktivt ska underlätta fiberinvesteringar från privata aktörer. Egentligen är en samhällsmast inget annat än svartfiber. Vi tillställer operatören en mast, säger Jan Heiniö, styrelseordförande för Sevab.
Varför är Strängnäs kommun beredd att investera i en samhällsmast när det finns få fastboende på ön?
– När vi får en förfrågan från en operatör tar vi ställning till den. Vi bestämmer inte när operatörer är beredda att etablera sig, säger Jan Heiniö.
– Många områden börjar som sommarstugeområden och till slut uppfyller de kraven för kommunalt vatten och avlopp. Om digital teknik till rimlig kostnad kan göra ett område mer attraktivt, är det något vi upplever som positivt.
Vidare säger Jan Heiniö att samhällsmasten passar väl in i de visioner kommunen har.
– Det är viktigt att tillgängliggöra en digitaliserad framtid även på landsbygden. Vi är en inflyttningskommun. Min egen reflektion är att jag inte tror att någon i dag köper ett hus utan god uppkoppling, säger Jan Heiniö.
På samhällsmasten kommer även andra operatörer än Telia ha möjlighet att hyra in sig för att placera utrustning.