Ny räddningsstyrka ska vara först till branden

Strängnäs räddningstjänst ska införa en ny funktion för räddningstjänsten i Stallarholmen – första insatsperson, eller FiP, som ska vara först på plats när nöden kräver.

För räddningspersonen i beredskap krävs det att man alltid har nära till sitt fordon. Om det behövs så får man ta den till jobbet eller mataffären, till exempel, berättar Mårten Eskilsson.

För räddningspersonen i beredskap krävs det att man alltid har nära till sitt fordon. Om det behövs så får man ta den till jobbet eller mataffären, till exempel, berättar Mårten Eskilsson.

Foto: Albin Persson

Stallarholmen2024-03-25 20:00

– Den första insatspersonen har med sig ett eget litet utryckningsfordon och larmkläder under hela sin beredskapsvecka, både på ordinarie jobb och hemma, säger räddningschef Mårten Eskilsson.

Orsaken är att man från teknik- och fritidsnämndens håll har tagit ett beslut att funktionen ska införas.

– Det fungerar på lite olika sätt på lite olika ställen men nu finns det på väldigt på många platser i både landet och Sörmland, säger Mårten Eskilsson.

Syftet för att den person som är i beredskap ska kunna ta sig direkt till insatsen, utan att behöva åka till brandstationen först. Ofta ingår FiP i en styrka vid någon brandstation, men i detta fallet kommer Stallarholmen vara basen för styrkan. En liknande funktion finns i Kvicksund mellan Eskilstuna och Västerås, och det är också därifrån man har tagit inspiration.

undefined
Mårten Eskilsson berättar att bilen ska utrustas med de nödvändiga verktyg och utrustning som behövs när man kommer först till utryckningsplatsen.

När man är i beredskap är kravet att man ska kunna ta sig till Stallarholmsbron inom fem minuter, oavsett om man är på jobbet, sover eller har fritid. Bilen behöver alltså vara i närheten hela tiden.

Mårten Eskilsson, vad gör man när larmet går?

– Då åker man direkt till adressen. Då kan man snabbt bilda sig en uppfattning och påbörja en akut livräddande åtgärd eller en snabb släckningsinsats, vilket kan innebära att man hinner förhindra en utveckling av branden innan vi hade hunnit komma med den ordinarie släckbilen.

Räddningstjänstens mål är att man ska kunna rekrytera mellan fyra och sex personer som kan ingå i styrkan. De personer som väljs ut kommer utbildas under hösten för att därefter ingå i beredskapsstyrkan. Det innebär dels att man går en preparandutbildning för deltidsbrandmän, men även en förarutbildning eftersom man själv kommer ratta utryckningsfordonet.

undefined
Släckgranater är en del av utrustningen som man kan använda när man är tidigt på plats. De släpper ut en aerosol som kyler ned branden hastigt. Här visar Mårten Eskilsson upp dem i deras förpackning.

Eftersom man kommer vara först på plats krävs det, utöver den utbildning man går igenom, att man har rätt utrustning. I bilen, som än så länge står vid Strängnäs brandstation, kommer det bland annat finnas handbrandsläckare, släckgranater, sjukvårdsutrustning och skyltar för att säkra ett område.

Räddningstjänsten höll nyligen ett informationsmöte om tjänsten för dem som är intresserade av att engagera sig.                                                                                                    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!