Det är författarna och matkreatörerna Camilla Danilda och Barbara Kjellström som skrivit Magic vegan julbord, som innehåller en mängd gröna recept för ett modernt julbord.
– Det här är den första veganska kokboken med fokus på julbord och vi hoppas att den kan locka fler att laga växtbaserade julrätter, säger Stallarholmsbon Barbara Kjellström som skriver på heltid.
I boken har klassisk julmat som sill, prinskorv, lax och julskinka omvandlats till vackra – och enkla växtbaserade receptförslag. Bilderna är tagna av kocken och fotografen Patrik Arneke, som driver restaurang och konferensverksamheten på Äleby gård på Selaön.
Både Camilla Danilda och Barbara Kjellström tycker om att laga och äta vegansk mat.
– Veganskt är gott och det går att laga en massa roliga recept med enkla medel – det är något som vi vill visa med den här boken. Vid mitt senaste jobb som kock på en skola serverade vi uteslutande vegetariskt och ofta hörde föräldrar av sig för tips och uppslag hur de skulle kunna laga rätterna hemma, säger Camilla Danilda, som också är författare till ett tiotal böcker.
Ett klassiskt julbord ska enligt traditionen, utöver den inledande glöggen och pepparkakan, innehålla sju turer. Det är något som författarna lyckats förhålla sig till – trots att samtliga animaliska ingredienser bytts ut mot växtbaserade.
– Jag tror att många uppfattar det som lite besvärligt att laga veganskt och drar sig för att göra det när de ska bjuda på mat. Det är inget att oroa sig över. Här finns massor med rätter som du med stolthet kan bjuda både inbitna vegetarianer och köttätare på, säger Barbara Kjellström.
Samtliga recept går att tillaga hemma och ingredienserna finns att hitta i de flesta vanliga mataffärer. Bönor, linser, grönsaker och kikärtsspad har i Magic vegan julbord en lika självklar roll som köttfärs, pastej, lax och ägg har i en traditionell kokbok.
– Allt är jättegott och här finns rätter som matchar varenda tur på det klassiska julbordet, säger Patrik Arneke som testat all mat som ställts framför kameran.
– Det ska vara helt upp till var och en att själv välja, men jag kan lova att många som inte provat veganskt tidigare kommer att bli positivt överraskade, säger Camilla Danilda.
Är det någon rätt som lämpar sig extra bra att premiärlaga?
– Strömmingen, med mannagryn som bas, gillar många. Samma sak med de juliga vegobollarna, där hirs och kryddor ersätter köttfärs. Det här är en kokbok som riktar sig till alla och ambitionen är att Magic vegan ska bli en lång bokserie – julbord är bara början, säger Barbara Kjellström.
Camilla Danilda och Barbara Kjellströms kokbok har fått ett varmt mottagande och recensenten Daniel Gustavsson, ger boken helhetsbetyg 5 (briljant) i BTJ-häftet 22, 2021 och skriver:
"Magic vegan julbord skulle kunna bli lika essentiell i köket som Rutiga kokboken, i alla fall i juletid. En mycket användbar kokbok är det definitivt.”
Fräsig och syrlig sallad
Vad passar bättre in på ett julbord än den traditionella sillsalladen?
Här är ett recept där kapris och saltgurka hjälper till att få fram sältan i salladen.
DU BEHÖVER
2 palsternackor
1 buljongtärning
1 röd lök
1 äpple
2 saltgurkor
2 msk kapris
3 dl inlagda rödbetor
Salt
GÖR SÅ HÄR
1. Skala palsternackor och lägg dem i en kastrull med
vatten så att de precis täcks. Koka dem gärna i buljong
för att få en rundare smak.
2. Häll bort vattnet/buljongen och låt palsternackorna
svalna.
3. Finhacka lök, äpple, saltgurka och kapris.
4. Tärna palsternackorna och inlagda rödbetor.
5. Lägg alla ingredienser i en skål och vänd försiktigt tills
allt är jämnt fördelat.
6. Smaka av och salta.
7. Låt gärna den fräsiga och syrliga salladen stå en stund
innan servering.
Tips!
Packa salladen hårt i en mindre vattensköljd skål och ställ den kallt
i ett par timmar. Vänd skålen upp och ner på ett fat innan servering.
Du kan garnera salladen med vispad kokosgrädde som du rör ner
lite rödbetsspad i för att få en fin färg. Spritsa rödbetsgrädden runt
salladen och lägg en persiljekvist ovanpå.
Linspaté med minigurkor
10–12 julbordsportioner | Ugn 180 grader
Här är en paté som är baserad på linser och malda nötter. I det här fallet är
det med hassel- och cashewnötter, men det går lika bra att byta ut dem till
andra nötter om du hellre vill ha någon annan sort. Du kan till exempel använda
mandlar, jordnötter (ej saltade), valnötter, solros- eller pumpakärnor. Men använd
gärna minst två olika sorters nötter eller frön.
DU BEHÖVER
4 dl kokta gröna linser
4 dl malda blandade nötter
(hasselnöt/cashewnöt)
2 dl tomatpuré
2 dl bladselleri
1 dl hackad lök
2 vitlöksklyftor
75 g växtbaserat smör
Muskotnöt
Salt och peppar
1 liten burk cornichons
GÖR SÅ HÄR
1. Koka linserna enligt anvisningen på paketet.
2. Mal hassel- och cashewnötter tills det är 4 dl.
3. Blanda linser med nötblandningen.
4. Finhacka selleri, gul lök och vitlök och fräs i smör till det får en fin färg.
5. Ta bort från värmen och häll ner tomatpuré och rör om.
6. Mixa ner smeten i lins- och nötblandningen och smaka av.
7. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform på minst 1 liter.
8. Bre ut smeten i formen och grädda i ca 1 timme i 180 grader.
9. Ta ut patén och låt den svalna.
10. Går bra att förvara i kylskåp i en dryg vecka.
SERVERINGSTIPS
Servera med krispiga små minigurkor (Cornichons)
och svartvinbärssås (Cumberlandsås).
Tips!
Blir det paté över passar den även bra att ha som
smörgåspålägg, gärna tillsammans med inlagd gurka.
Julknäck med nötter
Ca 16 bitar
Här är det perfekta receptet för den som har tröttnat på kladdiga knäckformar. Julknäck är en mjuk kola som inte är brytbar, utan den kan delas och ätas direkt eller läggas i papper för att sedan njutas i lagom stora bitar
DU BEHÖVER
1 ó dl strösocker
1 ó dl ljus sirap
1 dl havregrädde
1 tsk havssalt
100 g veganchoklad
(t ex hasselnötkrokant)
50 g växtbaserat smör
2 dl blandade favoritnötter,
t ex jordnötter, hasselnötter
och pekannötter.
GÖR SÅ HÄR
1. Smält socker, sirap, havregrädde och salt i en kastrull.
Koka upp och rör om då och då. Koka till 123 grader.
Om kolan kokas för länge blir den för seg och kan vara svår
att dela. Gör ett kulprov genom att ta ett glas med kallt
vatten och droppa ner en klick av kolasmeten för att se om
den blir till en kula. Koka längre om det behövs och gör ett
nytt kulprov.
2. Ta bort kastrullen från värmen. När alla bubblor försvunnit
lägger du ner bitar av choklad och smör i kastrullen.
Rör ner hälften av nötterna.
3. Bre ut på ett bakplåtspapper och fördela resten av nötterna
ovanpå.
4. Låt julknäcken stelna på bakplåtspappret.
5. Blir julknäcken kladdig av att stå framme kan den läggas i frysen en stund.