När det blev klart hur den nya majoriteten, med de tillträdande kommunalråden i spetsen, ser på frågan om den politiska organisationen efter årsskiftet, blev Leif Sundsvik inte förvånad, men ledsen.
– Är det ett lyft eller ett dråpslag? frågar han och syftar på att den tillträdande majoriteten vill lägga ned Mariefredsnämnden och tillsätta en kommundelsberedning med områdesstyrelser.
– Vi sporras av utvecklingen och det här är vad de lovade och då gäller det att leva upp till det, forstätter han, och syftar på det svar som Närdemokratigruppen fick av Socialdemokraterna, Centern och Folkpartiet före valet, ett svar som även Miljöpartiet ska stå bakom.
Enligt honom lovade partierna någon typ av kommundelsorganisation, att de olika partiernas representation ska slå igenom i de olika delarna. Partierna lovade också en egen lokal budget, att vissa frågor som bland annat barn- och utbildningsfrågor ska hanteras centralt, och att de lokala kontoren ska bemannas.
Slutligen gavs löftet att inte röra Mariefredsnämnden utan att något motsvarande införs.
– De fattade beslut utan att diskutera eller samråda med berörda parter, säger Leif Sundsvik, som i ett brev till de tillträdande kommunalråden kräver att partierna lever upp till löftena.
Närdemokratigruppen vill att de olika kommundelarna ska få en egen budget, 8,21 procent av kommunens totala driftskostnad. Genom denna budget skulle frågor som rör samhällsbyggnad, teknik, kultur och fritid administreras.
– Det är inte frågan om kulturrevolution, utan möjligen evolution. Det här är inte en maktfråga, utan det handlar om en syn på hur vi vill att vårt samhälle ska utvecklas.
Närdemokratigruppen har nu bjudit in de tillträdande kommunalråden till ett öppet möte i början av december. Förhoppningen är att hitta ett sätt att jobba vidare där även medborgarnas vilja respekteras.
– Mariefredspartiet har drivit frågan om att folkomrösta för att bli avskilda från Strängnäs och det kan bli en konsekvens även i Stallarholmen.
– Om man lovar något som man inte håller kallas det för svek. Ökad maktkoncentration ännu högre upp i hierarkin leder till ökat politikerförakt, avslutar Leif Sundsvik.