SM avgjordes i skånska Trolleholm i där Idamaria lyckades sätta sina nio medtävlare på plats.
När vi träffas är hon bara tillfälligt hemma eftersom kosan strax styrs mot Tjeckien och en internationell tävling.
– Den skulle egentligen fungera som kval till VM 2022, men efter SM är jag redan inkvalad. Det ska ändå bli kul att få ytterligare en tävling utomlands, säger Idamaria Johansson, egenföretagare i hästbranschen.
Hon hyr in sig i ett stall med tio boxar på Tynnelsö gård på Selaön.
– Jag brukar komma hit vid sju på morgonen och åker i bästa fall hem klockan sex, berättar Idamaria som har sambo och en 13-årig dotter.
Till familjen räknas också Eddie, en 2-årg foxhound som nyfiket sniffar på tidningens utsända.
– Han är alltid med mig härute, berättar Idamaria Johansson som tar emot hästar för inridning och utbildning.
– Jag håller lektioner för människor som vill ha hjälp.
Medan tidningen är på besök dyker John Bytter upp. Han är pensionerad Malmköpingsbo som förvarar sin 13-åriga hingst Engreido hos Idamaria Johansson.
– Jag åker hit sex dagar i veckan. "Ido" är lågmäld och ödmjuk. Hon har en fantastisk kontakt med hästar. Jag brukar säga att hon har lim i ändan ...
Hur fick du kontakt med "Ido"?
– Det var på den tiden hon arbetade vid Sparreholms slott hästcenter. Jag brukade rida där då. När jag senare sprang på "Ido" visade det sig att hon hade en box ledig här ute och sedan köpte jag en häst. Dock inte den som står här nu.
– Nu gläds jag åt att hon blivit svensk mästare, men det är dyrt att hylla på med en idrott utan att ha sponsorer, tillägger han.
Idamaria Johansson visar upp sina priser för tidningen och berättar att guldmedaljen innebar att hon fick startavgiften återbetald.
Working equitation består, liksom klassisk olympisk fälttävlan, av tre delmoment; dressyr, teknik och speed.
– Tävlingen avgjordes under en helg. Varje moment tar olika lång tid, dressyren och tekniken håller på i cirka åtta minuter, speeden går snabbare, säger mästarinnan som mer eller mindre är uppväxt i ett stall.
– Min mamma Helena Johansson arbetar på Strängnäs ridskola, så jag har hängt mycket där. Jag tränade både dressyr och hoppning i yngre år, men tävlade bara på klubbnivå.
Hästar och hästsport har fört henne både till Spanien, Belgien (därifrån kommer hennes sambo Steve) och som sagt Sparreholm.
– Sedan ungefär tre år finns jag här på Tynnelsö.
Idamaria Johansson är delägare till två hästar, bland annat Hoxi som hon kamperade ihop med på SM.
Vi träffar den 9-åriga lusitaniern i en hage nära stallet. Valacken har hon ihop med portugisiske uppfödaren Pedro Torres.
– Jag försöker träna med Hoxi minst fem gånger i veckan. Den här sporten bygger mycket på samarbetet mellan häst och människa. Här tillåts hästen att fatta egna beslut ibland. Jag tävlar i en klass där vi rider med bara ena handen.
Duon har på grund av coronapandemin gått miste ett EM. Hur pass väl "Ido" Johansson står sig i konkurrensen är därför svårt att säga.
– Som mål på VM ska jag ha en topp-tio-placering. Men främst är det en lagtävling på mästerskapet.
Vilka länder är bra på den här sporten?
– Bland annat Portugal, Tyskland, Frankrike och Italien.
Hur finansierar du din satsning?
– Jag jobbar ihop till min budget.