– Jag tycker att det är på tiden att det händer någonting, vi kan inte vara så jävla enbenta som vi är i Sverige. Vi är det enda landet i hela EU som inte tillåter gårdsförsäljning, säger Johan Ek som driver Stallarholmens brygghus.
I november 2020 tillsatte regeringen, enligt en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna, en utredning om möjligheten till småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker. Utredningens uppdrag var att ta reda på hur det skulle kunna genomföras utan att Systembolagets monopol hotas.
I december förra året presenterades resultatet av utredningen. Där föreslås det bland annat att mängden som får säljas till en kund vid ett köptillfälle begränsas och att försäljning endast ska tillåtas i samband med evenemang som studiebesök eller föreläsningar.
Johan Ek på Stallarholmens brygghus är en av de som länge har efterfrågat möjligheten att sälja sin öl på bryggeriet. Han ser optimistiskt på utredningens förslag – men är ännu inte helt nöjd.
– Det är ett steg på vägen. Målet är ju att man ska kunna komma hit och köpa en låda bärs, liksom.
För Stallarholmens brygghus och andra mikrobryggerier i landet skulle gårdsförsäljningen kunna utgöra en trygghet för bryggarna, menar han. Sommartid står restauranger för hälften av bryggeriets försäljning. Under coronapandemin blev det dock tydligt hur skör efterfrågan kan vara. När det var som värst utgjordes 90 procent av försäljningen till Systembolaget.
– Det är hur viktigt som helst att kunna ha flera olika intäktskällor. Det är bara att titta på det som har hänt med kriget, det märktes på försäljningen direkt, säger Johan Ek.
Han fortsätter:
– Det är tur att det är så många som tycker att det är en kul bransch att vara i, annars hade vi inte haft så många bryggare.
Regeringen har nu skickat utredningen på en remissrunda som ska vara klar senast den 10 juni.
Enligt riksdagsledamoten Sofia Nilsson (C) är gårdsförsäljningen en viktig del för att bryggerier ska kunna vidareutveckla sina företag.
– Det är ytterligare ett ben för våra alkoholtillverkare att stå på. Det handlar om de gröna näringarna, det handlar om landsbygdsutveckling och det handlar om att stärka entreprenörskapet – framför allt på landsbygden, säger hon.