Premiär för landets första svampfestival på Selaön

Sveriges första svampfestival har premiär på lördagen på Selaön, några kilometer från Stallarholmen. Föreläsningar om svamp, vandring med svampsök, lek och pyssel med svamptema och avslutningsvis en ambitiös middag med fokus på, rätt gissat – svamp – står på programmet.

"Det blir folkligt och nördigt på samma gång. En festival för alla som gillar svamp, helt enkelt", säger Maria Printz som är en av arrangörerna av landets första svampfestival.

"Det blir folkligt och nördigt på samma gång. En festival för alla som gillar svamp, helt enkelt", säger Maria Printz som är en av arrangörerna av landets första svampfestival.

Foto: Linda Vikström

Stallarholmen2022-10-15 08:02

En tre meter hög konstgjord svamp är det första man ser när man anländer till Äleby gård på Selaön. En bit bort står en av arrangörerna, Johanna Reeder, och funderar på hur hon ska klä en gran med svampar, Gustav Öhman packar upp marshmallows smaksatta med karljohansvamp och inne i det gigantiska köket arbetar en kocktrio med delikatesser som hjortkorv med torkad ticka. 

Helt normala aktiviteter när man förbereder Sveriges första svampfestival. 

– Ja, visst är det konstigt att det inte finns någon annan svampfestival i Sverige, vi har verkligen letat, säger Maria Printz, kock och en av initiativtagarna till festivalen, medan hon smetar fyllning (dock utan svamp) på bulldeg.

undefined
"Jag gissar att det blir 500 besökare. Och att den här svampen blir det mest populära selfie-bakgrunden", säger Maria Printz.

Hur kom ni på idén? 

– Vi är ett nätverk av svampexperter, kockar som gillar svamp och så några personer som är svampgalningar i största allmänhet som gillar att göra saker som får folk att komma samman, lära nytt och ha roligt. 

– Vi har fått inspiration från Italien, där har Patrik varit mycket, säger Maria och nickar mot Patrik Arneke, som i arrendeform driver Äleby Gård Kök och matsal. 

Maria Printz tror att intresset för att använda skogens resurser ökar och att folk därför vill lära sig mer om svamp, både hur man plockar den och hur man tillagar den. 

– Festivalen är både folklig och nördig. 

undefined
"Många vill lära sig mer om råvaror från skogen," tror Lasse Dahlén, kock med extremt svampintresse.

Lasse Dahlén, kocken som tillagat hjortkorven, fyller i: 

– Det ligger i tiden att folk vill lära sig mer om råvaror och är intresserade av hur man tar tillvara mat från skogen, säger han.  

Planen är att festivalen ska återkomma varje höst. Maria Printz gissar på att 500 personer kommer på premiären.  

Festivalprogrammet täcker in det mesta som kan tänkas intressera den svampintresserade. Svamputställning, svampvandring, föreläsningar med såväl svampexperter och experter på matlagning med svamp och så klart massa mat, både fika, lunch och middag finns att köpa (förbokning krävs). Till de mer unika inslagen hör en föreläsning med krögaren Gustav Öhman om koji, fermentering av svamp. Störst kändisfaktor, i alla fall för svampfolk, har förmodligen experterna Aleks Tudzarovski och Patrik Björk. 

– Barnen kan måla svampkorgar och annat kul, säger Johanna Reeder och hänger upp den första svampen i granen som ska ta plats i barnens lekhörna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!