Teater om flyktingtrauman

I det Gula industrihuset står Mariakören på scen. Det är repetition inför nästa helgs premiär av den samtida sagan om en flyktingflicka.

Stallarholmen2017-01-16 06:52

Mariakören består av ett tio tjejer i åldrarna 17-30. Vanligtvis är det konserter de brukar framföra - men nu är det musikteater som det repeteras inför.

– Till den här berättelsen har vi även tagit in några äldre förmågor, samt två musiker som kommer spela cello, fiol och slagverk, säger Kersti Olin som regisserar teatern.

Berättelsen handlar om den ensamkommande flyktingflickan Nadja, om hennes minnen och drömmar från hemlandet och även om hennes tid i sitt nya land.

– Nadja är i ett apatiskt tillstånd, något som så många av de ensamkommande som kommer hit faktiskt är. För något år sedan pratade man mycket om det. Men nu har det tystnat, säger regissören.

Pjäsens görs alltså av Mariakören som är en del av Stallarholmens församling.

Medverkande i pjäsen och en av dragkrafterna är kyrkomusikern Ulla Wester.

– Det är ett aktuellt ämne. Utöver framträdandet här på Drömfabriken kommer vi även att framföra den för eleverna på Stallarholmsskolan. De eleverna har fått några nya klasskamrater som faktiskt har en sådan bakgrund som Nadja har. Det ska bli intressant att lyfta det här och diskutera ämnet med dem, säger Ulla Wester.

Vad är budskapet som ni vill ge med den här föreställningen?

Vi vill synliggöra under vilka förhållanden flyktingar lever i. Berätta om deras trauman och vad de innebär att leva med det. Med det vill vi också uppmuntra till är diskussion, säger Kersti Olin och fortsätter:

– Den här musikteatern är däremot inte så lättsmält. Den är en poetisk tolkning av de här frågarna och spelas upp som ett kollage över en flickas liv och tankar. Men jag tror fortfarande att de som ser den kommer att vilja prata om ämnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om