Under ett års tid ska eleverna som lär sig om entreprenörskap genom organisationen Ung företagsamhet starta, driva och avveckla ett så kallat UF-företag.
Men till skillnad från många klasskompisar i klass EK14 på Thomasgymnasiet tillverkar och säljer inte Towe Boman och Amanda Andersson, båda 18 år och från Stallarholmen, någon fysisk produkt. I stället har de valt att rida på podcast-vågen som har svept över Sverige.
Deras podd heter Det sista året och handlar om högskoleval, fester, studentdagslängtan och annat som många avgångsstudenter är med om och funderar över.
Företagsamheten består i annonsförsäljning. Företag kontaktas med frågan om de är intresserade av ett samarbete. För några hundralappar per avsnitt kan företagen få sitt budskap förmedlat rakt in i öronen på, för tillfället, ett par hundra lyssnare i gymnasieåldern.
– Just nu handlar det om att få in så mycket pengar som möjligt men förhoppningen är att vi ska kunna bli lite mer kräsna och ha möjlighet att välja de företag som vi vet att vår målgrupp uppskattar. Drömmen vore ett samarbete med något företag som vi verkligen gillar och som vi kan fixa en schysst rabatt hos åt våra lyssnare, säger Amanda Andersson.
Drömfabriken i Stallarholmen är en viktig partner i poddandet. Föreningen har köpt in den mikrofon som används vid inspelningarna, och har utöver det bistått med tips, råd och pepp.
Amanda Andersson och Towe Boman lyssnar själva på flera olika poddar, men framhåller Fredagspodden av medieprofilerna Amanda Schulman och Hannah Widell som den bästa.
– De har varit med om så mycket som de berättar om på ett sätt så att det känns som vi kommer dem nära, nästan som vänner. Så vill vi att våra lyssnare också ska känna, säger Towe Boman.
Hittills har sex avsnitt av Det sista året släppts och varje onsdag fram till maj, då företaget ska avvecklas, kommer ett nytt. Avsnitten är 30–40 minuter långa och klipps av klasskompisen Lucas Vigermyr som också är med i UF-företaget som ansvarig för allt det tekniska.
Towe Boman och Amanda Andersson gör också sitt gymnasiearbete på podcast-temat, i vilket de undersöker fenomenet och dess framtid.
– Jag tror att poddar på sikt kan slå ut radion. Det som är så häftigt är att vem som helst kan göra en podd och nå ut över hela världen, säger Towe Boman.