– Det finns en undersökning rörande äldres boende i Stallarholmen och Mariefred. Det handlar om ifall äldre vill ha trygghetsboende och hur det ska utformas så att någon flyttar in. Vi har frågat fokusgrupper vad de tycker om trygghetsboende och det finns ett stort intresse, säger Lars Keyser.
Han presenterade djupundersökningen i vilken 23 äldre ingick. De flesta svarande såg helst att kommunen byggde nytt på Coop-tomten. Men ett nybygge skulle ge hyror som är 25–30 procent dyrare jämfört med att bygga om Selaöhemmet på 3 300 kvadratmeter. Dyra hyror ett bekymmer då många äldre har en låg pension. Det är därför av vikt att kostnaderna vid bygget av ett trygghetsboende inte rasar iväg.
– Mycket pekar mot att vi ska försöka åstadkomma trygghetsboende för gruppen i åldrarna 70+ av Selaöhemmet och Solvändan i Mariefred.
Både de tio åhörarna och ledamöterna i områdesstyrelsen hade frågor som Lars Keyser besvarade. Flera tyckte att arbetet med att skapa nya boenden för äldre gick för långsamt. I bästa fall kan trygghetsboendet i Stallarholmen stå klart hösten 2016.
Förutom äldreomsorg diskuterades kollektivtrafik och frågan om fler bussturer. Kulturföreningen Drömfabrikens ordförande Stefan Seidel presenterade kommande arbete där man ska bredda Stallarholmens kulturliv med Projektplan Stallarholmen. Fokus ligger på barn och unga som får spela musik, teater, fotografera, dansa och mycket mer.
Områdesstyrelsens ordförande Bengt Karlsson (M), kunde under mötet presentera det preliminära programmet när kommunalråden besöker Stallarholmen den 12 juni.
– Vi ska bland annat besöka silon, Mälsåkers slott och Ringsö. Efter det följer det vanliga mötet med områdesstyrelsen i Gula industrihuset. Då finns plats för allmänhetens frågor till kommunalråden, säger han.