Det var egentligen bara snön som saknades; allt annat som skapar julstämning fanns vid Gula industrihuset på lördagen. Granris och halmbalar ramade in området som badade i solljus. Det doftade gott av glöggkryddor och rykande grillar, och både innergården och själva industrihuset var fyllt av matproducenter och olika slags hantverkare. Butikerna i huset höll också öppet, så klart, och saluförde tänkbara julklappar till stora och små. Då och då avbröts sorlet av finstämda julsånger, en ensam trumpet eller en sagotant som ville påkalla uppmärksamhet.
Årets kreativa julmarknad hade Charles Dickens-tema. Julsångerna var verkligt dickenska, och flera av arrangörerna hade klätt sig i tidstypiska kläder och höga hattar. Maria Printz från Printz bageri, var en av dem:
– Det är ett sätt att göra något nytt och överraska lite, samtidigt som det är traditionellt. Och så är det kul att klä ut sig.
Strängnäsborna Josefine Almrin och Fredrik Söderberg, 21 och 24 år gamla, köpte med sig adventsfika hem från bageriets marknadsstånd. Julmarknaden i Stallarholmen var den första de besökte i år, men fler lär det bli.
– Det är väldigt mysigt här. Det är fint tema också och roligt att de klär ut sig, säger Josefine Almrin.
Stallarholmssyskonen Alva och Jakob Olin Karlsson, 19 respektive 15 år, hörde till de yngre försäljarna. De sålde sina hemkokta karameller som smaksatts med ingefära, kanel och kardemumma. Att göra karameller till jul är en mångårig tradition.
– Det är som att göra polkagrisar, ungefär. Man drar ut massan, snurrar och klipper av bitar. Det måste gå fort så att det inte stelnar, förklarar Alva Olin Karlsson.