Utbrott av hästcorona på Selaön: "Kan gå riktigt illa"

Flera utbrott av hästarnas eget coronavirus har rapporterats kring Stallarholmen, där såväl drabbade som smittfria gårdar satt sig själva i karantän. "Jag hoppas att alla tar det här på allvar", säger Anna Nyhlén som haft tre sjuka hästar.

"Vi brukar inte åka någonstans med hästarna, så vi har förmodligen fått hem viruset genom att de trampat i träck när vi varit ute och ridit", säger Anna Nyhlén, här med Mimir och Vaki.

"Vi brukar inte åka någonstans med hästarna, så vi har förmodligen fått hem viruset genom att de trampat i träck när vi varit ute och ridit", säger Anna Nyhlén, här med Mimir och Vaki.

Foto: Åsa Wallin

Stallarholmen2021-01-18 20:33

I hennes stall på Ytterselö började det lördagen den 9 januari då Thyr, en av hennes tre islandshästar, inte var sig lik vid morgonutsläppet. Han åt lite av sin frukost, men gick sedan och la sig i en ligghall.

– Det gör han aldrig, så jag kände direkt att något inte stämde. Han ville inte ens ha morötter, då är det något på tok. 

Thyrs kroppstemperatur var då lite förhöjd, men inte alarmerande hög. Aptiten var dock borta och han ville inte heller dricka vatten. Vid lunchtid ringde Anna Nyhlén ut veterinär.

– Hon tog blodprov och lyssnade på hjärta, lungor och mage. Allt lät bra. Han fick febernedsättande och på söndagen verkade han piggare, så jag tog ut honom i hagen. Men så blev han bara stående. 

Nu visade termometern att Thyr hade rejäl feber, så efter samråd över telefon åkte Anna Nyhlén med honom till Strömsholms djursjukhus. Där blev han kvar i fem dagar, med feber, mycket hög sänka, ödem, vätskedropp och febernedsättande medicin.

Under onsdagen kom beskedet: ekvint coronavirus, en inte anmälningspliktig smitta som enbart sprids mellan hästar.

På tisdagen tappade även Anna Nyhléns häst Mimir aptiten, blev hängig och fick kolik, dock utan feber. Veterinär tillkallades och satte in kolikbehandling, som hjälpte.

På torsdagen blev den tredje och sista hästen Vaki håglös. Nu rekommenderade veterinären Quickfix, ett fodertillskott med probiotika.

– Det verkade funka, för värre än så blev han inte, säger Anna Nyhlén.

undefined
"Idag skulle jag säga att alla tre hästarna är pigga och friska igen", säger Anna Nyhlén som haft en orolig vecka hemma på Ytterselö.

På måndagen var lättnaden stor, när alla hennes hästar tycktes må bra igen. Hon har dock anammat veterinärens råd om fyra veckors karantän. 

– Så snart jag visste vad det var meddelade jag alla gårdar härikring och bad dem att inte rida förbi med sina hästar. Jag hoppas att alla tar det på allvar, för det kan gå riktigt illa, säger Anna Nyhlén.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, sprids ekvint coronavirus dels från avföring till munnen, dels indirekt genom exempelvis föremål, personer, skor och hovar.

Efterhand som nyheten om smittan spridit sig har flera stall kring Stallarholmen, även utan smitta, satt sig i skyddskarantän. De tar inte emot besök, rider inte utanför gårdens gränser och vädjar till andra att inte rida över deras marker.

undefined
Viktoria Sandberg på Hästlugn, som hittills klarat sig från viruset, uppmanar såväl hästägare som allmänhet kring Stallarholmen att vara försiktiga: "Hjälps åt att stoppa smittspridningen!"

En sådan gård är Selabonden och Hästlugn på Selaön. Därifrån skrev Viktoria Sandberg på söndagen en öppen vädjan på Facebook:

– Hjälps åt att stoppa smittspridningen! Även motionärer – snälla – gå inte förbi hästgårdarna i Stallarholmen så vi drar runt smittan ytterligare. Har du smittad häst – var öppen med detta så vi alla kan skydda våra och andras djur. Vår gård är stängd och hästarna får enbart motioneras inomgårds – än så länge är vi friska.

Enligt Viktoria Sandberg fanns på måndagen konstaterade utbrott på tre stall kring Stallarholmen och ett stall som väntade på provsvar. 

Hästens coronavirus ger enligt SVA ofta trötthet, sämre aptit och feber upp till 41 grader. Kolik och annan magpåverkan är ganska vanligt. Om flera hästar i ett stall har sådana symtom rekommenderar SVA att coronavirus utreds.

Varken vaccin eller medicin finns, men oftast läker infektionen ut på en–sju dagar. Allvarligare symtom förekommer dock och ibland kan bakterier från tarmfloran spridas i kroppen. Det kan ge en svårare sjukdomsbild och, i sällsynta fall, leda till döden. 

SVA: "Mycket smittsamt"

Det är ett mycket smittsamt virus. Ett stall med smitta bör isoleras. Drabbade hästar bör isoleras från andra hästar. Byt kläder och skor mellan hästgrupperna och ha strikt handhygien. Dela ingen utrustning.

Notera dagligen kroppstemperatur på alla hästar. Feber är ofta det första tecknet på infektion.

Isolering bör hållas minst 4 veckor efter sista symtom. Hästar kan utsöndra virus i träcken även en tid efter att symtomen har upphört i gruppen.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!