Nu har Stallarholmens nätverk utsett Årets Stallarholmsbo 2022. Priset går till distriktsköterskan Marianne Wilander som har mottagning i Gula industrihuset.
– Jag är oerhört tacksam över att det jobb jag gör är värt något för människorna i byn, för det är ju därför som jag är här, säger hon.
Marianne Wilander har drivit mottagningen, som är i privatregi där hon är underentreprenör till Region Sörmland, sedan 2009.
– År 2016 var mottagningen nedläggningshotad men då blev Regionen nerringd av Stallarholmsbor.
Varför är det viktigt att det finns en distriktsköterska lokalt?
– Dels är det många som bor här, dels är det dåliga kommunikationer. Många gamla måste be anhöriga om skjuts om de ska till en vårdcentral. Man behöver boka tid och ta sig dit. Jag har en tillgänglighet som passar många eftersom det finns drop in-tider.
Men att vara distriktssköterska och bo på samma ort innebär också ett lokalt kändisskap.
– Om jag går in på Ica kan folk dra upp tröjan och visa leverfläckar som de vill ha ett utlåtande om eller fråga om deras barns utslag är vattkoppor. Jag har blivit bättre på att säga ifrån att "jag är ledig i dag men du får gärna komma ner på mottagningen". Annars blir man uppäten.
Marianne Wilander ger 15 000 till 20 000 vaccinationer om året. Det är vaccinationer mot covid, TBE, säsongsinfluensa och resevaccinationer.
– Jag tycker bäst om att ge sprutor. Det är snabbt, lätt och jättekul. Om folk är rädda för sprutor kör jag barntricket.
Vad är det?
– Jag har botat många spruträdda genom att stoppa en godis i munnen och be dem suga på den. Det fungerar med godis eller en sockerbit, på samma sätt som man ger nyfödda barn sockerlösning när man tar PKU-prov. Jag har aldrig varit med om att det inte har fungerat.
– Till barn säger jag att de ska få bedövningsmedel och sedan tar jag fram godiset. När föräldrar säger att barnen har godisförbud säger jag bara att det inte gäller här.
På andra sidan bron, på Selaön, finns Årets Stallarholmsaktör, som Stallarholmens nätverk också har utsett. Priset för 2022 går till Anna Särnå och Eva Sköld i Stallarholmens församling. De har startat verksamheten Pilgrimsbarn, som de driver sedan tio år tillbaka. De har grupper som vänder sig till barn i olika åldrar och där verksamheten går ut på att man vandrar i naturen tillsammans och pratar om en bibelberättelse.
– Vi stannar ofta på vägen och delar någon fråga som handlar om livet här och nu. Till exempel "har du känt dig ensam någon gång eller märkt att någon är utanför". Man får passa på frågan om man inte vill svara, säger Eva Sköld.
De lagar också mat ute och äter tillsammans.
– Aktiviteten passar många för att vi får in rörelse. En del barn har svårt att sitta still men här behöver man inte göra det. Här är det lite krav- och prestationslöst, säger Eva Sköld.
Det finns också fler fördelar med att de vandrar.
– Det är enkelt att prata, vara tysta tillsammans eller att hålla en person i handen när man är i rörelse. Någon deltagare sa att "det är enkelt att lära känna andra här". När alla går mot samma mål är det lätt att känna att man hör till, säger Anna Särnå.
Pilgrimsvandringarna sker både under läsåret och anordnas som kollo för olika åldrar på sommaren.