Vad är en rostig 50-talsdumper som inte startar värd? Med en intressant historia, och högst troligt det sista kvarvarande exemplaret av sitt slag?
– Det är omöjligt att säga, sa ägaren Anders Kjäll i måndags morse, när Strengnäs Tidning träffade Stallarholmsbon för att beskåda D22-dumpern från Åkerman.
Vid den tidpunkten var priset hos auktionsfirman uppe i 16 000 kronor. På tisdagsförmiddagen, med enbart en minut kvar på auktionen bröt ett budkrig mellan två spekulanter ut. Tio bud hann läggas – och när tiden var ute var det budgivare nummer 11 som hade erbjudit mest för dumpern: 36 500 kronor.
– Det känns jättebra. Men huvudsaken är att den nu hamnar hos någon som är intresserad, säger Anders Kjäll som fått information om att det rör sig om "en privat samlare".
Från auktionsfirman Klaravik får tidningen enbart veta att det var en manlig företagare bosatt i Målilla, i Kalmar län, som vann auktionen. Tills fakturan är betald hålls det inne på detaljerna.
Dumpern är byggd på ett traktorchassi från maskintillverkaren Bolinder-Munktell – men Munktellmuseet i Eskilstuna var inte med i budgivningen, berättar museichefen Jannicke Sernberg:
– Nej, det var vi inte. Vi fick tips om auktionen men vi var faktiskt inte intresserade. Vi försöker hålla en så rak linje som möjligt i vår 200-åriga historia, och fokuserar på Munktells verk, Bolinder-Munktell och Volvo CE. Men stort grattis till köparen!
Köpet väntas vara klart i mitten av nästa vecka, och därefter kan den nya ägaren hämta dumpern hos Anders Kjäll.
– Det ska bli roligt att träffas. Jag vill ju kunna följa vad som kommer att hända med dumpern framöver, säger han, som valde att sälja den när han insåg att han själv inte skulle ha tid att renovera den.
På Åkermans verkstad i Eslöv tillverkades framförallt grävmaskiner, men under 1950-talet tillverkades 21 stycken så kallade D22-dumprar innan sidospåret avvecklades. 15 av dessa skeppades till Brasilien, medan resterande sex hamnade i Åkers styckebruk där de användes i bruksverksamheten.
Några av dem fick nya ägare efter tiden på bruket. Den som Anders Kjäll fick till skänks för tio år sedan, har däremellan stått vid Husby tegelbruk i många år och hos en privatperson i omkring 20 år.