– Jag satte igång direkt med att bombardera områdesstyrelsen med förslag men det hände ingenting. De sa bara nej och jag röstades ner eller manipulerades bort, säger Leif Sundsvik, 74 år.
Som vice ordförande i områdesstyrelsen efter valet år 2010 kände han förändringsiver. Han var beredd på att bli nerröstad men ville i så fall veta varför.
– Jag fick ingen motivering. En socialdemokratisk politiker svarade att de inte behövde motivera sig, de yrkade avslag. Då blev jag tvärarg och efter ett halvår sa jag: Nu skiter jag i det här, säger Leif Sundsvik.
Av hans åtta förslag mot ökat självstyre genomfördes delvis ett, att skapa en log över ärenden som Stallarholmens områdesstyrelse drev. Övriga förslag som att öka inflytandet över översiktsplaneringen och att synliggöra Stallarholmens del av kommunens ekonomi avslogs eller togs aldrig upp.
– Att jag engagerat mig beror på att jag flyttade hit och lärde mig att tycka om Stallarholmen, säger han.
Leif Sundsvik och hans fru Birgitta Ekmark bor på Sveriges största insjö-ö, Selaön. Birgitta Ekmark rensar ogräs med kroppen böjd som en vinkelhake över grönsakslandet utanför den inglasade verandan där Leif Sundsvik sitter. Framför honom ligger papper och pärmar som bär vittnesbörd om lokalengagemanget.
Han tar fram ett papper på vilket han har hämtat ett citat ur kommunmålen från före valet 2009. Där står att kommunen ska arbeta för ökade möjligheter till insyn och inflytande i sin verksamhet och utveckling. Det lägger han till uttalandet som kommunalrådet Jens Persson (C) om vikten av närdemokrati.
"Ska vi ha kommundelsråd måste de ha egen budget", citerades han i tidningen Träffpunkt Stallarholmen i december år 2009.
Efter valet fick områdesstyrelsen i Stallarholmen 500 000 kronor.
– Det lät bra tyckte jag då. Jag tror på den representativa demokratin. Vi måste bocka oss för folkviljan annars får vi ett tyranni som är mycket sämre, säger Leif Sundsvik.
Med stort allvar i rösten fastslår han att Stallarholmens potential överhuvudtaget inte tas till vara. Det beror enligt Sundsvik på en ovilja från centralkommunen att släppa ifrån sig makten.
– Jag tror att de är rädda att tappa greppet. En politiker sa: Hur skulle det se ut, finns det någon här i Stallarholmen som kan ta det ansvaret?
Leif Sundsvik skakar på huvudet åt andemeningen i orden.
– Vi har 700 företag och 30 aktiva föreningar här i Stallarholmen så jag tror nog att det finns de som kan ta ansvar.
Han är själv med i Stallarholmens nätverk. När han var aktiv i föreningen så genomfördes en enkät bland Stallarholmsborna om deras uppfattning om närdemokratin. 273 personer svarade och deras åsikter sammanställdes i en nedslående rapport. Merparten svarande upplevde att deras synpunkter inte räknas, att Stallarholmen ofta kommer i sista hand när kommunen investerar.
– Det är en farlig väg som leder till ett "det skiter väl jag i samhälle".
Han ger exempel på hur kommunens centralmakt misstror Stallarholmens möjligheter. I Strängnäs översiktsplan står att Strängnäs på sikt ska fördubblas i storlek.
– I Stallarholmens översiktsplan står att vi ska öka med några ynka procent. Självklart måste man satsa på att även Stallarholmen ska fördubblas. Men här köper inte kommunen någon strategisk mark för framtida utbyggnad.
Sedan år 1950 har Stallarholmen fördubblats, befolkningen växer över tid.
Men utan makt över egna frågor tas inget ansvar enligt Sundsvik.
– En synbar effekt blir klotter och skadegörelse. Men också att skolans isbana inte spolas vintertid som förr om åren och att ingen verkar ansvara för det som står på de allmänna anslagstavlorna.
Vad behövs då?
– En områdesstyrelse med egen budget, 12 miljoner kronor till att själva sköta sådant som kulturfrågor och förvaltning av allmänna anläggningar som idrottsplatsen och grönytor. Det ger kortare beslutsvägar, högre effektivitet och större ansvarstagande.
Men Leif Sundsviks hopp om ett starkare Stallarholmen som han bar på före valet år 2010, grusades.
– Allt prat om ökade möjligheter till insyn, lokaldemokrati och nya områdesstyrelser var meningslöst. Områdesstyrelsen har inga möjligheter eller uppdrag att styra. Att skapa dem var ett bedrägligt svek och det har jag sagt till kommunalrådet Jens Persson.