Inga fler tester iförorenad mark

Fiskdöd i Mörtsjön och förhöjda halter av bensen. Eller maxhalter av arsenik och bly i marken. ST har tittat närmare på undersökningarna av de nedlagda kommunala soptipparna.

Stallarholmen/Mariefred2014-04-23 06:00

Den tidigare kommunala soptippen i Mariefred, Norra skogen 3:23, som ligger i Fredrikshall inte långt från Mörtsjön, var i bruk från andra världskrigets slut till 1975. Men ända fram till 1990-talet tippade Strängnäs kommun schaktmassor med okänt innehåll i området. Det framgår av den förstudie som gjordes av deponiområdet i mars 2012.

Utifrån förstudien, där man även hänvisar till rapporter om fiskdöd i Mörtsjön på 1970-talet, gjordes en miljöteknisk undersökning i november förra året. Enligt den har förhöjda halter av cancerogena ämnet bensen upptäckts vid en av tre grundvattenrör. Trots att det kan låta allvarligt står det också att avrinningsområdet är litet från deponin samt att de låga halterna av bensen bedöms brytas ned över tid. Sammantaget ska det inte finnas någon risk för människors hälsa, enligt rapporten.

Vad kom man egentligen fram till? Först låter det allvarligt och sedan låter det inte så allvarligt?

– Man får ju inget svart eller vitt svar på att det är på ett visst sätt. Man har gjort ett antal undersökningar och så resonerar man. Jag bedömer att den inte ger oss något skäl till att gå vidare med ytterligare resurser just nu, säger Urban Svantesson, mark- och exploateringsenheten på Strängnäs kommun.

På Selaön, i närheten av Åsa gravfält, ligger den nedlagda soptippen, Mervalla 2:1, som var i bruk 1947-1976. Här gjordes en omfattande markteknisk undersökning i början av 2013. Efter 37 jordprover ur deponin och 43 prover i omkringliggande område drar man slutsatsen att ytterligare tester krävs. "Maxhalter" av arsenik och bly har hittats och man kan inte utesluta att det finns förhöjd risk för hälsa vid enstaka punkter. Däremot har prover av grundvattnet i omgivningen inte påvisat några konstigheter, men prover av grundvattnet i deponiområdet har inte tagits.

– När vi upphandlar konsulter så är det ganska vanligt att man vill få fler åtaganden, det är en känsla jag får ibland, kommenterar Urban Svantesson.

– Om våra egna miljöinspektörer hade gjort bedömningen att vi skulle gå vidare så hade vi gjort det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om