Före detta Flenkrögarepå internationell scen

Sommaren 2013 drev Jonathan Kasche Warbro Restaurang utanför Flen. I morgon tävlar han i en internationell mattävling i Köpenhamn.

Stockholm2015-02-28 10:00

Med sin rätt "Nordic Winter" drar Jonathan Kasche till Danmarks huvudstad för att försöka besegra nio kombattanter i den skandinaviska delfinalen av mattävlingen San Pellegrino Young chef 2015.

I potten ligger en plats i den internationella finalen som hålls i Milano i slutet av juni.

– Jag tycker att jag fått till en stark rätt och är helnöjd. Men det är svårt att veta vad de vill ha eftersom det är första året tävlingen arrangeras, säger han.

Än så länge har han inte lagat rätten framför domare utan kom med i tävlingen genom att skicka in receptet, en bild på rätten samt sitt cv. Om sina motståndare vet han heller inte så mycket.

– Jag har bara sett deras rätter på bild men det är ingen idé att tänka på vad de gör. Jag får fokusera på min rätt och göra den bra.

Jonathan Kasche har komponerat en rätt med fokus på svenska råvaror som är aktuella under vintern. Den innehåller stekt lammytterfilé, rostad jordärtskockspure, lammkrokett med getost, friterad grönkål och glaserade rödbetor som är fyllda med picklad rödbetskräm.

Tävlingen är öppen för unga kockar mellan 18 och 20 år. Deltagarna lagar sin tävlingsrätt under tre och en halv timme innan juryn går in och bokstavligen petar i maten och bedömer den ur olika perspektiv.

– Jag har tränat mycket och det gäller att sätta smakerna och att allt passar ihop. Att hinna på tid har funkat bra, säger Jonathan Kasche.

Han beskriver sig själv som en tävlingsmänniska.

– Det har jag varit sedan jag var liten och jag tycker detta är en kul grej. Jag utvecklas också som kock av att tävla, man får tänka i andra banor och det blir en del av lärandet.

Under sommaren för två år sedan drev Eskilstunabördige Jonathan Kasche Warbro Restaurang utanför Flen men i dag känner han sig hemma i sin nya roll på restaurangen Farang i Stockholm.

– Just nu är jag dessertkock här och lär mig den delen. Jag trivdes bra i Flen men för min utveckling kommer jag att stanna i Stockholm ett tag och det är jättekul att vara här, säger han.

På frågan vad det bästa med kockyrket är kommer svaret omgående.

– Det är variationen i yrket och att få skapa. Jag gillar att upptäcka nya smaker och att hela tiden få tänka nytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!