Den 4 juni röstade riksdagen igenom en lagändring som ska göra det lättare för utsatta barn att få stanna i Sverige. Formuleringen "synnerligen ömmande omständigheter" ändras till "särskilt ömmande omständigheter".
Barn som fått avslag på sina asylansökningar och ansöker om verkställighetshinder ska, enligt Miljöpartiet som varit med i överrenskommelsen kring lagen, inte behöva ha lika tunga skäl som vuxna när de ansöker om verkställighetshinder.
– Nu får vi äntligen en ny och mer human lagstiftning på plats som kommer att innebära att fler barn får stanna i Sverige, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson (MP) i ett pressmeddelande.
Lagändringen kommer träda i kraft den 1 juli och enligt Migrationsverkets pressinformatör Guna Graufelds är det för tidigt att bedöma vad lagändringen innebär.
– Det är fortfarande för tidigt att uttala sig om hur lagändringen kommer att påverka Migrationsverkets prövning. Varje ärende kommer även fortsatt att prövas individuellt där Migrationsverket gör en samlad bedömning av omständigheterna i respektive ärende. Lagändringen som sådan syftar till att underlätta bedömningen och möjliggöra att allt fler barn ska kunna omfattas av bestämmelserna och beviljas uppehållstillstånd, säger Guna Graufelds, pressinformatör på Migrationsverket
Även Röda korset är försiktiga i sin bedömning:
– Det är svårt att svara på om lagändringen innebär nån stor förändring för papperslösa. Men vi tror inte att man ska sätta allt för stora förhoppningar till den. Våra jurister ser med stor försiktighet på lagändringen eftersom man inte vet hur den kommer att bedömas. Praxis måste utvisa hur den kommer att tillämpas, säger Charlotta Arwidsson, projektledare på Röda korset.