"Smugglingen är den enda vägen in"

En paradox. Så beskriver Röda korsets sakkunnige den rådande asylpolitiken. Ansvarig minister avböjer dock att kommentera.

Stockholm2015-06-19 05:30

Bashar Zaara och hans bror flydde från krigets Syrien dagen efter att beskedet kom om att Sverige ger uppehållstillstånd till alla flyktingar från Syrien. Flykten blev en lång resa med livsfarliga båtar över Medelhavet och genom Europa utan att lämna fingeravtryck för att slutligen kunna söka asyl i Sverige.

Hur skulle de båda bröderna ha gjort för att nå Sverige som första land och utan att behöva riskera sina liv?

Jag ställer frågan till Lisa Hallstedt som är sakkunnig i migrationsfrågor hos svenska Röda korset.

– Det går ju inte, och det är lite det som är paradoxen. Det blir som att Sverige säger att lyckas du ta dig hit på illegal väg så ger vi dig uppehållstillstånd.

– Vi på Röda korset anser att man måste öppna upp fler lagliga vägar in, så att flyktingar tar sig fram utan att riskera sina liv och kan få sin sak prövad, fortsätter hon.

Lisa Hallstedt berättar att flera europeiska länder kräver visum av personer som kommer från så kallade flyktingalstrande länder för att de få resa in. Visum som är mycket svåra att få

– EU kan sägas ha två intressen på asylområdet, ett är att ge skydd och det andra är att skydda sina gränser. De länder som skrivit under FN:s flyktingkonvention har åtagit sig att ge skydd, men då gäller det ju att flyktingarna kan ta sig till de länderna, säger Lisa Hallstedt.

Just nu arbetar EU-kommissionen på en rad reformförslag kring EU:s asylpolitik.

– Man tittar till exempel på olika sätt att sprida ansvaret mellan olika EU-länder. Det ser vi från Röda korsets sida som ett steg i rätt riktning.

Något som också diskuteras är en handlingsplan mot smugglingen. Där är Lisa Hallstedt mer tveksam:

Det går inte att bara bekämpa smugglingen, eftersom den för många är den enda vägen in i Europa. Det finns inga lagliga vägar in så smugglingen är en produkt av verkligheten.

Drömscenariot vore ju en värld utan konflikter, där människor inte var tvungna att fly. Men som läget är nu så gäller det att jobba på olika nivåer, både med exempelvis konfliktprevention och med att lösa befintliga konflikter. Men också att faktiskt ge skydd till de människor som behöver det, fortsätter hon.

Eskilstuna-Kuriren har sökt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) för en kommentar. För att få hans syn på vilken flyktväg de båda bröderna skulle ha tagit för att inte behöva riskera sina liv, men också för att få han syn på smugglingen och hur man ska göra för att söka asyl i Sverige som första land.

Ministern har fått frågor mejlade till sig, och två veckor på sig att besvara.

Genom sin pressekreterare meddelar ministern att han avstår från att bli intervjuad.

I en artikel från TT kommenterar han dock EU-kommissionens plan för en gemensam asylfördelning, som förhandlades vid ett möte i Luxemburg i tisdags.

– Det finns en klar majoritet av medlemsländerna som är för EU-kommissionens förslag. Men nu räcker inte det. Vi måste upp i en kvalificerad majoritet. Och där är det osäkert än så länge var vi är någonstans, säger Morgan Johansson till TT.

TT rapporterar att motståndet ännu så länge är starkt och att de ovilliga länderna finns bland annat i det gamla Östeuropa där det obligatoriska mottagandet av asylsökande inte gillas alls.

Sverige vill helst inte att mottagandet ska göras frivilligt.

– Vi anser inte det. Här bör alla länder ta ansvar för situationen. Samtidigt är det just det som en del länder reagerar på. Men den frågan är nu under förhandling och vi får se hur det går, säger Johansson till TT.

Trots allt ser han ljust på möjligheterna att nå en lösning.

– Det går i Sveriges riktning. Jag är mer optimistisk nu än när jag kom hit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om