"Jag kan bli rebellisk"

Hon står på tre ben i två företag och som ansvarig för att ro hem ett entreprenörsprogram till Sverige. Möt 26-åriga Amanda Colldén, uppväxt i Stallarholmen, som tycker att det är bäst att sikta på toppen.

Foto:

Stockholm/Stallarholmen2015-11-09 06:00

Vi sitter på ett kontor under ett täcke av moln. Här håller staben till i kontorshotellet som går under tre namn, The Castle, Slottet eller Slottsbacken 8. Det ligger mitt emot det kungliga slottet i Stockholm.

Amanda Colldén, som har träningsvärk för dagen, äter sin lunch snabbt. Svarar i telefon. Hon gör det mesta som medgrundare i kontorshotellet. Hon delar ut mjölk till de olika våningarnas kök, hon skriver kontrakt, hon säljer, svarar på mejl och jobbar med marknadsföring.

– Eventmanager är nog en titel jag skulle få om jag hade någon. Jag fixar väldigt mycket, säger hon till slut efter en stunds rabblande.

Molnen i taket är ett ljuddämpande bolster som ska placeras i stora matsalen på våning tre. Bolstret ska föreställa moln och det finns mycket i det tidigare privatpalatset som ska inspirera till kreativitet. Som en 3D-printad damsko som hänger i en lampa. Eller en elgitarr som ligger i fönstret. Jo, det stämmer. Vissa av de 200 hyresgästerna spelar.

– Det har blivit som en community, som en livsstil, att arbeta i huset, säger Amanda Colldén, som kom i kontakt med kontorshotellet när hon själv började hyra in sig för tre år sedan.

Det var då hon flyttade hem från Göteborg och planen var att fortsätta att driva det egna företaget Wofo agency, som hjälper främst ungdomar att hitta jobb utomlands. Men så tog riskkapitalet slut och hon började jobba på kontorshotellet på halvtid. Det blev snabbt hennes bebis, som hon säger, och i våras hoppade hon på som aktiv i företaget.

– Jag är ganska bred, jag trodde att jag skulle bygga ett företag och sedan driva det i 20 år. Men jag vill göra en kombination av saker som är roliga, förbättrar världen och som gör att jag får uppleva saker.

Entreprenörsprogrammet, Elevation W, som Amanda Colldén ska introducera i Sverige finns redan i Israel och Angola. Hon var med i ett internationellt nätverk för personer med entreprenörsanda när hon kom i kontakt med programmet. Hon sökte och blev antagen. Det startade med tre dygn i öknen i Israel. En av utmaningarna var att sitta och äta middag med förbundna ögon.

– Det var en bra mix. För mycket om affärer kan lätt bli läskigt och för mycket om personlig utveckling kan lätt bli flummigt.

De två aspekterna, business och personlig utveckling, är två faktorer som är integrerade på kontorshotellet. Det ena finns inte utan det andra. I ateljén som finns i huset står till exempel en managementkonsult och målar. I yogastudion i källaren ligger en rockring, som en av hyresgästerna har lämnat kvar.

Har du alltid velat vara drivande?

– Typ ja. Jag ville jobba i mediebranschen tidigare, jag har alltid tycket om att vara chef, att ta plats. Det har jag skämts för men jag vet att jag måste släppa det och i stället göra något positivt av det. Men det klart att det kan vara svårt i bland, det kan vara en himla bergochdalbana på vägen och det ska man inte förminska.

Hur såg du på innehållet i ditt yrkesliv?

– Jag har alltid vetat att en traditionell arbetsplats inte är något för mig. Jag kan bli rebellisk, det finns inget som säger att man presterar bäst mellan klockan 9 och 17. I Virgin-koncernen får de anställda ta ut semester när de vill, de behöver inte sitta av tid.

På en whiteboard nere i entrén står "not all those who wander are lost". (Inte alla som vandrar är vilsna). Kan du förklara?

– Många är intresserade av personlig utveckling, av att inte hamna i hamsterhjulet. Det är viktigt att reflektera och må bra, det är det yttersta målet, säger Amanda Colldén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om