– Jag vill skapa en rustik restaurangupplevelse som blir en helkväll.
Kristofer Winnerhed, tidigare köksmästare på Julita wärdshus, numera föräldraledig frilansare, har precis provlagat menyn inför sommarsatsningen på Stora Sundby slott. Att det utplacerade bordets inramning är vykortsvackert är knappast en överdrift.
– Gös känns helt rätt när man sitter vid Hjälmaren. Och vilt från markerna samt grönsaker efter säsong.
Smaka på Sörmland är en måltidsupplevelse i samarbete mellan Destination Eskilstuna, Stolt mat i Sörmland och ett antal lokala aktörer, däribland Stora Sundby slott. För dagen föll valet på dovrygg men vid ett annat tillfälle kan till exempel rådjur eller vildsvin vänta.
– Jag har länge vurmat för att jobba med viltkött, det är naturligt, gott och schysst mot miljön. Man jobbar i balans med naturen. Djuren har levt ett härligt liv och fått ett bra avslut till skillnad från majoriteten av all kött vi konsumerar. Det är djurplågeri in i döden.
Hur goda kunskaper behöver man ha för att delta?
– Vi anpassar nivån, man är så delaktig som man vill vara. Det är härligt när man tar det lite på volley.
Inte så pretto?
– Precis. Det behöver inte vara så tillrättalagt, jag tycker det är kul om folk kommer hit, käkar och kanske lär sig något om råvaror. Det får gärna bli samtal och diskussioner om till exempel vilda örter.
Mauritz Klingspor driver gården sedan 2019. För honom är Smaka på Sörmland en del i att göra slottet mer tillgängligt för allmänheten.
– Många känner inte till slottet men vi börjar synas och höras. Vi har redan ett café och i år öppnar vi en gårdsbutik. Nu satsar vi på en kvällsupplevelse där man kan äta gott och ha trevligt.
För den som önskar erbjuds övernattning i nybyggda lokaler i samband med restaurangupplevelsen. Samt möjligheten att gå på slottsvisning.
– Min farmor höll i dem en gång i tiden. Det är inte omöjligt att jag håller i någon visning i sommar.
Övriga deltagare i Smaka på Sörmland är Bergs gård i Trosa, Emma Grön krog och café i Åkers Styckebruk och Öster Malma i Nyköping. På Bergs gård är temat lantgård, Emma Grön fokuserar på närproducerat och ekologiskt medan Öster Malma liksom Stora Sundby satsar på vilt.