Smaka på Sörmland – laga vilt på Stora Sundby slott

Gös, grillad dovrygg och buffelyoghurt – så kan en meny signerad kocken Kristofer Winnerhed se ut och i sommar avnjuts den under bar himmel vid Hjälmaren. Men proffset gör inte hela jobbet – du är i högsta grad delaktig.

Gös och vilt vid Hjälmaren – Stora Sundby slott är en av fyra sörmländska aktörer som erbjuder matupplevelsen Smaka på Sörmland. "Jag har länge vurmat för att jobba med viltkött", säger kocken Kristofer Winnerhed som serverar slottets fastighetsägare Mauritz Klingspor och Helen Strömberg, destinationsutvecklare på Destination Eskilstuna.

Gös och vilt vid Hjälmaren – Stora Sundby slott är en av fyra sörmländska aktörer som erbjuder matupplevelsen Smaka på Sörmland. "Jag har länge vurmat för att jobba med viltkött", säger kocken Kristofer Winnerhed som serverar slottets fastighetsägare Mauritz Klingspor och Helen Strömberg, destinationsutvecklare på Destination Eskilstuna.

Foto: Veronica Karlsson

Stora Sundby2022-06-15 19:55

– Jag vill skapa en rustik restaurangupplevelse som blir en helkväll.

Kristofer Winnerhed, tidigare köksmästare på Julita wärdshus, numera föräldraledig frilansare, har precis provlagat menyn inför sommarsatsningen på Stora Sundby slott. Att det utplacerade bordets inramning är vykortsvackert är knappast en överdrift.

– Gös känns helt rätt när man sitter vid Hjälmaren. Och vilt från markerna samt grönsaker efter säsong.

undefined
"Det behöver inte vara så tillrättalagt, jag tycker det är kul om folk kommer hit, käkar och kanske lär sig något om råvaror", säger Kristofer Winnerhed.

Smaka på Sörmland är en måltidsupplevelse i samarbete mellan Destination Eskilstuna, Stolt mat i Sörmland och ett antal lokala aktörer, däribland Stora Sundby slott. För dagen föll valet på dovrygg men vid ett annat tillfälle kan till exempel rådjur eller vildsvin vänta.

– Jag har länge vurmat för att jobba med viltkött, det är naturligt, gott och schysst mot miljön. Man jobbar i balans med naturen. Djuren har levt ett härligt liv och fått ett bra avslut till skillnad från majoriteten av all kött vi konsumerar. Det är djurplågeri in i döden.

undefined
Grillad dovrygg, inkokade hela knippmorötter, rapsskott och kryddig morotscremé.

Hur goda kunskaper behöver man ha för att delta?

– Vi anpassar nivån, man är så delaktig som man vill vara. Det är härligt när man tar det lite på volley. 

Inte så pretto?

– Precis. Det behöver inte vara så tillrättalagt, jag tycker det är kul om folk kommer hit, käkar och kanske lär sig något om råvaror. Det får gärna bli samtal och diskussioner om till exempel vilda örter.

undefined
Buffelyoghurt från Öja gård med glasrabarber och karamelliserade solrosfrön.

Mauritz Klingspor driver gården sedan 2019. För honom är Smaka på Sörmland en del i att göra slottet mer tillgängligt för allmänheten.

– Många känner inte till slottet men vi börjar synas och höras. Vi har redan ett café och i år öppnar vi en gårdsbutik. Nu satsar vi på en kvällsupplevelse där man kan äta gott och ha trevligt.

För den som önskar erbjuds övernattning i nybyggda lokaler i samband med restaurangupplevelsen. Samt möjligheten att gå på slottsvisning.

– Min farmor höll i dem en gång i tiden. Det är inte omöjligt att jag håller i någon visning i sommar.

Övriga deltagare i Smaka på Sörmland är Bergs gård i Trosa, Emma Grön krog och café i Åkers Styckebruk och Öster Malma i Nyköping. På Bergs gård är temat lantgård, Emma Grön fokuserar på närproducerat och ekologiskt medan Öster Malma liksom Stora Sundby satsar på vilt.

undefined
En rustik restaurangupplevelse som inte är pretto. Det är vad kocken Kristofer Winnerhed ser framför sig inför sommarens Smaka på Sörmland på Stora Sundby slott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!