Mattias Wistrand gör ingen hemlighet av att man gärna vill ha det där diplomet som bevisar att man är Sveriges bästa kött producenter. Och chansen att bli det har förstås ökat avsevärt när han och hustru Anna just fått diplomet från LRF i Sörmland. Och därmed har de också kvalificerat sig i den rikstäckande tävlingen.
Både Anna och Mattias Wistrand ser det hela som högst realistiskt att nå målet absoluta Sverigetoppen, och de har sällskap i denna uppfattning av LRF:s regionordförande, Margareta Malmquist:
– Vi får väl svaret på den frågan när köttriksdagen sammanträder i november. Men jag blir inte förvånad om ni tar även det priset.
Mattias menar att det finns fler företag som också kan beskrivas som framgångsrika spjutspetsar i denna näring.
– Jag vet att vi har ett ganska tufft motstånd i Skåne, men man vet aldrig. Det skulle kunna vara vår tur i år..?
Anna och Stefan driver sedan fyra år tillbaka Knutsta Skattegård i Stora Sundby och försöker nu utveckla sina företrädares idéer om öppna landskap och förädlingen av både avelsdjur och köttproduktion.
Sedan den stora omställningen 1990 övergav Mattias mor och far - Stefan och Eva Wistrand spannmålsproduktionen och övergick till en försiktig satsning på renrasig Charolais.
Satsningen gav en klen vinst i början. Fem kor gav tre kalvar. Men det var en början och om inte för annat så hölls landskapet, betesmarkerna, öppna.
Det är en anblick som gör Stefan Wistrand varm inombords:
– Öppna hagar som hålls fria från sly och nässlor. Det tycker jag om, säger han.
I dag är läget ett helt annat på djursidan och nu har första spadtaget grävts för ett nytt och stort stall, där det ska inom två år rymmas 72 kalvande kor, och nu har man köpt in även Röd Angus, som syns sida vid sida med Charolaisen.
– Våra tjurar går bra ihop, vilket inte är någon garanti alls när man släpper ut dem första gången.
Men samtidigt är det en garanti för att djuren är vid god vigör rent psykiskt.
– Vi vill inte ha några dumma djur här på gården, säger Anna Wistrand. De blir inte långlivade hos oss.
På gården finns också numera en bisyssla med bin, och så har Anna startat en kennel som föder upp labradorer.