Lotta bakar över tusen bullar på ett dygn

Kanelbullens dag instiftades 1999 och infaller den 4 oktober varje år. För många ett tillfälle att unna sig en fika, en otroligt viktig inkomstkälla för andra, extremt hektiskt för somliga. För Lotta Risberg Jonsson är det kanske allt på en gång: hon ska göra cirka 1200 bullar - ensam.

Lotta på Tårtmakargatan bakar cirka 1 200 bullar ensam inför kanelbullens dag.

Lotta på Tårtmakargatan bakar cirka 1 200 bullar ensam inför kanelbullens dag.

Foto: Emmelie Andersson

Strängnäs 2023-10-04 07:00

När tidningen besöker Lotta på Tårtmakargatan under tisdagen står ingredienser prydligt uppmätta i burkar på bakbordet. 

– Det gäller att förbereda så mycket man kan i dag så det bara är att pytsa i degblandaren under morgondagen, berättar Lotta Risberg Jonsson. 

Kanelbullens dag är inte helt oväntat en av bageriets bästa dagar under året. 

– Det är en otroligt viktig dag för oss rent intäktsmässigt. Dessutom är det fantastiskt roligt att jobba en sådan dag, man ser fram emot den med skräckblandad förtjusning. 

undefined
Under kanelbullens dag går ugnen i bageriet varm då den ska grädda runt 1 200 bullar.

Lotta Risberg Jonsson som driver Tårtmakargatan tillsammans med sin man Tomas Risberg Jonsson har ett svettigt dygn framför sig. 

– Min man kan inte snurra kanelbullar så han får hjälpa till att väga upp och dela ut leveranserna, skrattar hon. 

 Hur många bullar hinner du baka under en dag?

– Jag räknar med att baka 1 200 bullar. Så får vi se, det är alltid svårt att avgöra innan. 

Kan du dela med dig av några tips för att lyckas med en kanelbulle? 

– Slarva inte med knådningen av degen, den ska arbetas länge för att bli riktigt elastisk. Och använd bra ingredienser. Jag bakar bara med rena ingredienser som riktigt smör och treprocentig mjölk.  

Dessutom använder sig bagaren av det gamla klassiska sättet att strö på kanelen över degen.

– Kaneldimman kommer ligga tät som i Lützen här hela dagen! avslutar Lotta Risberg Jonsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!