Ägg är för många en basvara som alltid finns hemma. Enligt branschorganisationen Svenska ägg äter vi i Sverige 5,3 ägg per person i veckan. Ofta äts det extra många runt högtider och med julen som knackar på börjar många känna en viss oro för hur tillgången kommer se ut. Kommer vi kunna njuta av ägghalvor på julbordet i år?
En av landets största äggproducenter haft ett segdraget salmonellautbrott som resulterat i att de fått avliva alla sina höns och tillfälligt slå igen anläggningen. Det är en av anledningarna till att det just nu finns ett underskott av ägg i Sverige.
Tidningen gjorde en koll med några lokala matvarubutiker för att se vad de tror om tillgången på ägg inför jul.
Ica Bengtsson
– Vi har tyvärr inte så långa förhandsbeställningar så det är svårt att säga. Vi har inte fått allt som vi beställt varje vecka. Vissa artikelnummer har varit svåra att få hem. Det handlar främst om de billigare storpacken. Vår leverantör Stjärnägg har inte flaggat för att det inte ska räcka inför jul, säger Johan Lundberg, butikschef.
Matarket
– Då vi inte handlar våra ägg från den stora producent som drabbats av salmonella har vi inte påverkats. Däremot har vi sålt mycket mer än vanligt mycket på grund av att vi kunnat köra många kampanjer på just ägg. Jag hoppas att de får bukt med problemet så att det blir lite mer stabilitet och som kanske till och med kan ge en liten prissänkning, då konkurrensen skulle öka, säger butikschef Ruey-Hwa Lin.
Willys
– Det har varit lite till och från med tillgången hos oss. Men vi hoppas att vi ska kunna ombesörja våra kunder med ägg till jul. Vi drabbas ju lite grann av salmonellautbrotten som varit, då det är de största producenterna som fått slå igen. Men vissa dagar får vi hela vår beställning, andra mindre. Vi står och faller lite med våra leverantörer, säger Sven Weidne, butikschef.
Några som i stället har påverkats positivt av detta är de småskaliga lokalproducenterna. En av dem är Kungsbergs gård, som kan berätta om ett uppsving av äggförsäljningen.
– När hyllorna i butikerna gapat tomma har människor börjat förstå att bönder behövs. Vi har sålt slut på det vi har och har fått börja ta beställningar från kunder som vill ha ägg. Just nu ruggar våra höns men framåt jul har de ruggat klart och då kan vi leverera ägg till de som ringer och bokar, berättar Caroline Parneus.