Kilenkryssets Jan Persson gästar Affärslivspodden

Jan Persson, som har byggt upp Kilenkrysset till en av landets största bygg- och fastighetskoncerner, gästar Affärslivspodden för ett öppenhjärtigt samtal om karriären, familjen och engagemanget för flyktingar från Ukraina.

Jan Persson, vd och grundare Kilenkrysset.

Jan Persson, vd och grundare Kilenkrysset.

Foto: Joachim Sorbe

Strängnäs 2022-09-09 10:00

Jan Persson startade i Kilenkrysset under fastighetskrisen på 1990-talet. Idag finns koncernens fastighetsbestånd i 18 kommuner från Staffanstorp i söder till Uppsala i norr. Koncernen sysslar mest med kontor, lager och logistik och har idag totalt över 30 miljoner kvadratmeter mark. 

Så sent som i juni i år, trots att det är turbulent i omvärlden, genomförde Kilenkrysset sin hittills största affär när koncernen sålde mark i Stockholmsregionen och Skåne till Panattoni som är Europas största utvecklare inom industri- och logistikfastigheter. Jan Persson säger Affärslivspodden att det var en bra affär och att Kilenkrysset nog lyckades pricka in toppen av fastighetsmarknaden. Han tror att marknaden kommer att gå tillbaka, men att den kommer att vända uppåt igen eftersom det saknas bra alternativ till fastigheter att investera i. 

– Banken ger ju inte så mycket ränta precis, säger han. 

– Och det finns ju väldigt mycket pengar i marknaden. 

undefined
I juni i år genomförde Kilenkrysset sin hittills största affär när koncernen sålde mark till fastighetsbolaget Panattoni.

Jan är född 1947 på Solö gård på Fogdö som varit i familjens ägo ända sedan 1608. Jan berättar i poddavsnittet bland annat om sin pappa Olle och sin mormor Elin som han beskriver som den snällaste människa som funnits. Bakgrunden inom jordbruk har satt en stark prägel på Jans entreprenörskap. 

– Jag har tagit med mig att man måste spara och vara försiktig med pengar, säger Jan i Affärslivspodden som Affärsliv producerar i samarbete med Almi.

undefined
I höskrindan syns Jans mormor Elin. – Hon var den snällaste människa som funnits, säger Jan.

Jan gick bara sju år i folkskolan och säger skämtsamt att han bara lärde sig räkna plus innan han startade sitt första företag. 

– Jag hade ju dåligt med pengar, så då köpte jag några skrotbilar och så sålde jag bildelar till mina lumparkompisar och så fortsatte det och sen bygger jag upp det här bildelsföretaget.

undefined
Jans pappa Olle i traktorn. Bakgrunden inom jordbruk har satt en stark prägel på Jans entreprenörskap.

Eftersom butikerna som säljer bildelar ofta även säljer verktyg fick Jan idén att även starta ett verktygsföretag. Det hade butiker och försäljning i Sverige, Norge och Finland. Han startade även en fabrik för att tillverka bilfjädrar. År 1987 – vid 40 års ålder – bestämde sig Jan plötsligt för att sälja alla sina företag. 

– Då hade jag fått för mig att man skulle leva på räntor och att det skulle vara roligt.  

Han köpte hus i Spanien, men efter ett tag började han tycka att det var långtråkigt.

– Jag känner att det är kul att jobba. 

undefined
Tidigare i karriären var Jan Persson entreprenör inom bland annat bildelar och verktyg.

En annan drivkraft är att han gillar utmaningar. När banken i Sverige undrade om Jan ville ta över Flens centrum blev han intresserad. Han köpte Flens centrum och senare även bland annat Gnestas centrum. När han vänt utvecklingen och det blivit bättre tider sålde han centrumen och satsade pengarna på Kilenkryssets nya inriktning: kontor, lager och logistik. Han säger i podden att det var en höjdpunkt i karriären när han lyckades göra färdigt Flens centrum, något som flera andra aktörer misslyckats med innan. 

– Efteråt kan man säga att det är nog tur att man inte vet allting när man tar på sig såna här projekt för då skulle man aldrig våga.  

Jan har varit egen företagare hela sitt liv förutom när han vid 16 års ålder jobbade två veckor i en snickerifabrik. Han tipsar personer som vill starta företag att satsa på något som man verkligen kan tjäna pengar på. 

– Det ska ju vara roligt också, men man måste förstå att man måste tjäna pengar för det är så enormt mycket pengar man ska betala till skatter och andra saker. 

– Det tar alltid dubbelt så lång tid som du tror och så kostar det dubbelt så mycket. 

Jan berättar i avsnittet att han för närvarande håller på att starta ett företag utanför Riga i Lettland med 20 anställda som ska tillverka betongväggar. 

– Vill de inte att vi ska göra cementprodukter i Sverige och stänger på Gotland då måste vi ju flytta. 

undefined
Jan Persson, vd, ägare och styrelseordförande Kilenkrysset.

Rysslands invasion av Ukraina och den flyktingström som den gett upphov till har gjort ett starkt intryck på både Jan och hans hustru Agnetha. I början av sommaren hade de tagit emot 50 kvinnor och barn, alla med boenden ute vid Fogdö. Ett tiotal har fått jobb, en på Riddermarks Bil och två på Kilenkryssets huvudkontor. 

Jan berättar i podden att Fogdö skola ligger honom varmt om hjärtat. Jan, som själv är gammal elev, köpte 2019 den anrika skolan och verksamheten startade samma år. Skolan har nyligen byggts ut med 250 kvadratmeter. 

– Nu har vi väl 98 barn där ute faktiskt. 

Jan och Agnetha Persson har sedan många år stöttat två barnhem i Litauen med kläder, leksaker och andra förnödenheter. 

Dotter Annika och sonen Stefan har blivit mer operativa i Kilenkrysset. Jan vill dock inte säga något om när han tänker sluta. Han gillar utmaningarna, människorna och den positiva utvecklingen med etableringar som leder till många nya jobb. 

– Det är jättekul nu. 

Du kan lyssna på avsnittet i sin helhet på Affärslivspodden som finns där poddar finns.

Jan Persson

Yrke: Vd och styrelseordförande för Kilenkrysset med säte i Strängnäs.

Ålder: 75 år. 

Familj: Hustrun Agneta. Jans barn Stefan och Annika. Agnetas barn Christian och Madeleine. Barnbarn.

Fritidsintressen: Umgås med familjen. Engagerad i Fogdö skola och i att hjälpa ukrainska flyktingar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!