20-åring åtalas för våldtäkt mot barn

14-åring ska ha utsatts för sexuellt övergrepp i Strängnäs kommun.

Åtalet lämnades in förra veckan.

Åtalet lämnades in förra veckan.

Foto: Anders Nilsson

Strängnäs kommun2019-11-18 18:02

Enligt åtalet, som väcks av åklagare Jessica Wenna vid Eskilstuna tingsrätt, genomförde en nu 20-årig man under tvång en sexuell handling med en minderårig person, som vid tillfället var 14 år.

Det ska ha skett i fjol i Strängnäs kommun. Mannen anhölls några dagar efter händelsen men släpptes sedan, dock fortsatt misstänkt.

De båda var bekanta sedan tidigare och hade en, enligt förundersökningen, inte nära vänskapsrelation. 

Vid händelsen ska de ha gjort upp om att träffas i den nu åtalade mannens lägenhet. Där ska han ha gjort närmanden mot 14-åringen – närmanden som ska ha fortsatt och eskalerat, trots att 14-åringen sade sig inte vilja och ska ha visat det med både ord och kroppsspråk.

Situationen slutade enligt åtalet med att mannen våldtog 14-åringen, som enligt förhör kände sig "maktlös och helt tom" medan det pågick.

Kort därefter ska målsäganden ha berättat om våldtäkten för en vän, en lärare och sin mamma, något som styrks av förhör och sms-konversationer. 

Enligt åklagaren hade den misstänkta åtminstone skälig anledning att anta att den målsägande vid tillfället var under 15 år. Därmed anses han ha begått gärningen med uppsåt. Bland bevisningen finns förhör med flera personer som sägs styrka att den åtalade ska ha känt till att den drabbade inte var 15 år. 

I den tekniska bevisningen ingår bland annat konversationer via sms och på sociala medier, samt den åtalades dna-spår på den målsägandes kläder. 

20-åringen förnekar brott. 

I förhör har han uppgett att den målsägande var pådrivande och ville ha sex, men att han själv sa nej. 

I ett tidigt förhör säger 20-åringen att de kysstes, men att han sedan fick höra att hans gäst bara var 14 år och att han då bad denna sluta och lämna lägenheten. I ett senare förhör säger 20-åringen att de också ska ha tagit på varandra, men att de inte hade sex.

Åklagarmyndigheten definierar våldtäkt mot barn: "Den som har samlag med en person under 15 år eller genomför en handling som kan likställas med samlag gör sig skyldig till våldtäkt mot barn, oavsett om våld förekommit eller ej. Andra sexuella handlingar än samlag (eller motsvarande) kan rubriceras som sexuellt övergrepp mot barn."

Våldtäkt mot barn kan enligt Brottsbalken ge fängelse i lägst två och högst sex år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!