Om inte lönerna höjs kommer inte lärarna att stanna kvar i Strängnäs kommun. Det varnade Lärarförbundet om i våras, som tidningen tidigare har berättat.
Nu är profetian är på väg att besannas, enligt förbundets beräkningar.
– Jag har tagit fram siffror på hur många lärare i de kommunala skolorna som har sagt upp sig på eget bevåg hittills under 2015. Det är 43 personer, säger Lise-Lotte Johansson som är ny ordförande i Lärarförbundet i Strängnäs.
Jämfört med i fjol, när 38 personer slutade under hela året, låter det kanske inte som en särskilt stor ökning. Men enligt Lise-Lotte Johansson är det främst inför terminsstarterna som lärare passar på att byta jobb, och alltså väntas fler säga upp sig när höstterminen närmar sig sitt slut.
– Vi vet redan nu flera som ska säga upp sig inför våren. Det är en lärarflykt, säger hon.
Lärarförbundet tror att ett stort skäl till uppsägningarna är att lönerna i Strängnäs är mycket lägre än i närliggande kommuner som Södertälje och Eskilstuna.
– Det är ett systemfel i skolvärlden. Vad du tjänar handlar inte om vad du presterar utan var du jobbar, säger Robert Christensen som också sitter i Lärarförbundets styrelse i Strängnäs.
– Vi har i flera år påtalat problemet, och det här är bara början. Vi har siffror som visar att var tredje lärare i Strängnäs går i pension inom tio år, säger Lise-Lotte Johansson.
Tidningen har pratat med flera lärare som har skaffat nytt jobb i Eskilstuna och höjt sin månadslön med drygt 3 000 kronor. En av dem är Lärarförbundets tidigare ordförande Eva Hunter.
– Det dök upp ett bra jobb. Jag kunde tjäna mer och slapp kostnaden att pendla, eftersom jag bor i Eskilstuna. Tidigare var lönerna bättre i Strängnäs, då var det många från Eskilstuna som valde att pendla åt det hållet för att det lönade sig. Men nu är det tvärtom, säger hon.
Hon tror att politikerna behöver inse att de måste satsa på skolan som helhet, både genom att höja lärarlönerna men också genom att bestämma sig för vart de vill komma med skolorna.
– Det är konkurrens om eleverna och det är kostsamt. Hela Strängnäs måste ses över. Behöver vi alla de här skolorna? Hur kan vi öka samarbetet och få en effektivare organisation? Det behöver de fundera på, säger hon.