– Det är en jobbig marknad, konstaterar Jonas Boklund, vd för byggherren G Insulander bygg som 2010 köpte fastigheten av den lokala idrottsklubben för ungefär 2,5 miljoner kronor.
Senast tidningen intervjuade honom om Viljansgården, kring jul 2017, berättade Jonas Boklund att projektet befann sig på sluttampen och att bostäderna följande vår skulle komma ut på marknaden.
Men hösten 2019 är de tre stora radhuslägenheterna som utgör en bostadsrättsförening mellan väderkvarnen och Grassagården ännu osålda.
I fjol anlitades Fastighetsbyrån som inte lyckades sälja någon av de tre lägenheterna vilka nu kostar cirka 5,5 miljoner kronor styck.
I april 2019 tog mäklaren Våningen & Villan, genom sitt Nyköpingskontor, över.
– Det fanns ingen osämja med Fastighetsbyrån. Men vi ville ha en mäklare som även var aktiv i Stockholm, vi tror oss kunna attrahera köpare därifrån. Dessutom kände jag till den här firman eftersom vi också har byggt lägenheter i Nyköping, konstaterar Jonas Boklund.
Ytterligare ett halvår senare är dock samtliga tre bostäder alltjämt till salu.
– Jag tror att om en av dem säljs, kommer det att lösa sig med övriga också, berättar Jonas Boklund.
– För visst har det gått oväntat trögt hittills, tillägger han.
Varför, tror du?
– Det är en dyr typ av lägenheter och det finns låneregler som kan försvåra för presumtiva kunder.
Daryoush Delfi är den mäklare i Nyköping som tagit Viljansgården under sina vingar.
– I fjol totaldog marknaden, det gäller inte bara för Strängnäs. Konkurser förekom på sina håll. Men nu har det i varje fall vänt, säger han.
Enligt Daryoush Delfi har det gjorts många visningar av den rödmålade Viljangården och gör så även fortsättningsvis – inte sällan med hjälp av byggfirman.
– Jag tycker inte att priserna är för högt satta. Valet av material är påkostat, fortsätter Daryoush Delfi som också tror att nya regler kring banklån gjort köpmöjligheterna begränsade.
Jonas Boklund, som tidigare berättat för tidningen att även byggprocessen var väldigt utdragen, kanske ändå har en lösning på problemet med Viljansgården.
– Ett alternativ är prisjustering, ett annat att ansöka om en avstyckning hos Lantmäteriverket. Visserligen handlar det om ytterligare ett års handläggning, men gör vi på det sättet vet jag att vi får köpare och kan sälja med förbehåll. Då blir det rena radhus och ingen bostadsrättsförening.
Till de tre bostäderna hör rejält tilltagna uteplatser.