Bårhuset i Strängnäs används igen: "Överdödlighet nu"

Nu används åter bårhuset. Dessutom har tvagningen av döda, som är en muslimsk tradition, flyttats till lokalerna i Strängnäs.

Dan Hegewald, tidigare medicinchef och laboratoriemedicinsk chef på Kullbergska sjukhuset, nu samordnare för bårhusen i Sörmland.

Dan Hegewald, tidigare medicinchef och laboratoriemedicinsk chef på Kullbergska sjukhuset, nu samordnare för bårhusen i Sörmland.

Foto: Rebecka Jonsson

Strängnäs kommun2020-04-17 07:01

Tidningen har tidigare skrivit om att bårhuset vid vårdcentralen i Strängnäs kan öppnas igen. Nu har det blivit verklighet.

– Bårhuset är i drift. Än så länge ser vi det som en tillfällig lösning under coronapandemin, säger Dan Hegewald, tidigare medicinchef och laboratoriemedicinsk chef på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

Han är pensionerad men har kallats in för att hjälpa till när bårhusen i Sörmland behövde utöka sin kapacitet.

Regionen har också hyrt kylcontainrar som fungerar som temporära bårhus under coronautbrottet. Containrarna är placerade vid länets sjukhus.

– Det är viktigt att vi har god kapacitet. Visst finns det en överdödlighet nu men det är inte så att vi ser en katastrofsituation.

Bårhusen fylls också för att anhöriga, enligt Dan Hegewald, drar sig för att kontakta begravningsbyrå bland annat på grund av att det för tillfället inte går att ha begravning som bevistas av en större grupp.

– Det är viktigt att man påbörjar processen så att vi får flödena att fungera.

På bårhuset i Strängnäs finns tolv platser.

– I samband med ombyggnationen av Mälarsjukhuset har också tvagningen, en muslimsk tradition där släktingar tvättar den avlidna, flyttats till bårhuset i Strängnäs.

Bårhuset i Strängnäs stängdes så sent som 2018.

– Det stängdes på grund av problem med vem som skulle ha ansvar för det och då hade vi gott om plats i Eskilstuna. Nu har vi löst ansvaret. Vi får se hur vi löser det framgent och vad som är mest praktiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!