Del av ekologiska trenden

Att plocka frukostäggen från de egna hönsen i trädgården har blivit en fluga. – Det är inte ovanligt alls att ha höns inne i Stockholm, säger Lännabon Jan-Olof Mathiasson i Svenska lanthönsklubben.

Strängnäs kommun2015-04-21 06:00

Trenden är egentligen inte helt ny, att ha egna höns fast man bor i tätbebyggt område har varit en fluga i tre–fyra år.

– Det är populärt med ekologiskt. Då tycker småbarnsfamiljer, framför allt är det småbarnsfamiljer, att de vill ha några höns i sin trädgård för att visa sina barn vart äggen kommer ifrån, säger Jan-Olof Mathiasson, som har ett tiotal av den gamla rasen Åsbohönan för självhushållning.

Han säger att det blir mer och mer populärt, men hur stor ökningen är vet han inte.

– Ofta får man inte ha tupp, men i alla fall ett par tre höns. Tuppen behövs bara för att göra kycklingar, för att få ägg behövs bara hönsen.

Tuppen anses vara ett störningsmoment eftersom den gal och i många fall är det grannarna som avgör om de vill ha en tupp i kvarteret.

– Man brukar ha förbehållet att inte släppa ut tuppen förrän klockan åtta på morgonen och så stänger man in honom klockan sex på kvällen, då stör han inte så mycket, säger Jan-Olof Mathiasson.

Hur många höns brukar familjer ha?

– Det vanligaste är fyra, då får du ett ägg om dagen. De värper inte mer än ett ägg om dagen, fem dagar i veckan.

Hur svårt är det att sköta om dem?

– Det är sunt förnuft som gäller, man får läsa på vad som gäller med gödsel, om man kan kompostera avföringen. Sedan ser man till att det finns en granne som sköter om dem när man åker bort, säger Jan-Olof Mathiasson.

Känner du till om det är vanligt med höns i tätbebyggt område i Strängnäs kommun?

– Jag tror inte att det är speciellt vanligt, konstigt nog är det nog mer vanligt i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!