Domare protesterar mot tingsrättens dom

Den utbildade juristen röstades ner av tre lekmän, när en Strängnäsman dömdes till fängelse.

Samuel Hägg, rådman i Eskilstuna tingsrätt och rättens ordförande när 21-åringens mål avgjordes. Han anser inte att bevisningen duger, men de tre nämndemännen höll inte med.

Samuel Hägg, rådman i Eskilstuna tingsrätt och rättens ordförande när 21-åringens mål avgjordes. Han anser inte att bevisningen duger, men de tre nämndemännen höll inte med.

Foto: Lisa Hölne/Joakim Serrander

Strängnäs kommun2019-10-04 17:22

Nyligen dömde Eskilstuna tingsrätt en 21-åring från Strängnäs kommun till ett år bakom galler. Ett grovt utpressningsförsök i april, då 21-åringen ska ha dragit en hörlurssladd runt en annan mans hals och huggit mot honom med en kniv, finns med bland gärningarna som tingsrätten anser att han är skyldig till.

Men rådmannen Samuel Hägg, rättens ordförande och den enda juristdomaren i målet, anser att denna åtalspunkt och ytterligare tre andra borde ha ogillats. Enligt honom saknas teknisk bevisning. "Det är inte tillräckligt att målsägandes berättelse är mer trovärdig än den tilltalades", för han till protokollet i domen. Han tar upp svagheter i utredningen, motstridiga uppgifter och brist på faktiska bevis. "Dessa omständigheter utesluter på intet sätt att det gått till som åklagaren påstått, men ger heller inte stöd för åklagarens påståenden".

De tre nämndemännen i tingsrätten framhöll att målsägarna har lämnat detaljerade och trovärdiga beskrivningar som får visst stöd från vittnesuppgifter – och tre röster är starkare än en.

– Alla har var sin röst. Tycker en majoritet på ena sättet så blir det så. Att man ska kunna komma till olika slutsatser är ju själva tanken med systemet, säger Samuel Hägg.

21-åringen menar att han inte har gjort det han åtalats för. Bevisningen kan granskas på nytt, eftersom domen har överklagats till Svea hovrätt.

Nämndemän är lekmän som dömer i både allmänna domstolar och förvaltningsdomstolar, tillsammans med en eller flera juridiskt utbildade domare som är anställda vid domstolen. I tingsrätt och förvaltningsrätt är nämndemännen i majoritet. I hovrätt och kammarrätt, där överklagade domar hamnar, är juristdomarna fler till antalet. I de högsta instanserna medverkar inga nämndemän.

Det är politiska partier som nominerar nämndemän, och kommun- och landstingsfullmäktigen som godkänner nomineringarna. I det aktuella målet är det Eskilstunas fullmäktige som har utsett de tre nämndemännen. Två av dem är moderater, en kristdemokrat.

Det är dock inte bara politiker som kan bli nämndemän i en domstol. Den som vill fungera som lekmannadomare tillsammans med juristdomare bör kontakta ett politiskt parti, informerar Nämndemännens riksförbund. Många nämndemän är medlemmar i politiska partier, men uppdraget är opolitiskt. Att ta politisk hänsyn i sitt uppdrag strider mot domareden, som även nämndemän måste avlägga för att få tjänstgöra.

Den 21-åriga Strängnäsmannen fick ett år i fängelse för ett fall av grovt utpressningsförsök, två utpressningsförsök av normalgraden, två fall av olaga hot samt ofredande. Brotten har ägt rum i kommunen mellan januari och april i år. Flera personer har utsatts, på olika sätt, och utöver 21-åringen har tre andra personer dömts till lindrigare straff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!