Tre gånger tidigare har Skolinspektionen krävt att Strängnäs kommun ska vidta åtgärder för att tillgodose en elevs rätt till utbildning. Vid två tillfällen har myndigheten också förelagt kommunen att utreda elevens behov av särskilt stöd.
Detta har inte skett på önskvärt sätt, enligt Skolinspektionen – som nu tar till ett skarpare vapen för att få saker att hända. Om inte ett antal åtgärder har satts in i mitten av mars, riskerar Strängnäs kommun att få betala 300 000 kronor i ett slags straffavgift.
"Bristerna är av allvarlig karaktär", skriver Skolinspektionen. Och vidare: "Då Strängnäs kommun trots tidigare förelägganden inte vidtagit tillräckliga åtgärder bedömer Skolinspektionen att det är nödvändigt att förena föreläggandet med vite".
Det handlar om en elev som i nuläget går årskurs 9 på en grundskola i kommunen, vars situation Skolinspektionen uppmärksammades på för drygt ett år sedan genom en anmälan. Eleven har haft en omfattande frånvaro i flera år. Sedan höstterminen 2017 har hen över huvud taget inte deltagit i den ordinarie undervisningen. Kommunen har i sina försök att få eleven att ta del av utbildningen erbjudit praktik, viss undervisning i hemmet och undervisning i en annan lokal. Skolinspektionen konstaterar dock att ingen av åtgärderna har genomförts som planerat. Eleven har inte nått kunskapskraven under flera läsår. Hen gick ut årskurs 8 utan betyg i något ämne.
Utöver att Skolinspektionen nu kräver bland annat skyndsamma utredningar av orsakerna till elevens frånvaro och behov av särskilt stöd, ska kommunen också pröva frågan om elevens rätt att slutföra sin grundskoleutbildning under ytterligare två år efter nuvarande läsårs slut.
Kommunen har till den 16 mars 2020 på sig att ta sig an Skolinspektionens kravlista. Om inte föreläggandet följs, kan Skolinspektionen ansöka hos förvaltningsrätten om att vitet ska dömas ut.
Tidningen har inte lyckats nå kommunens utbildningschef, Tony Lööw, för en kommentar. I ett mejl skriver han att kommunen nu ska gå igenom vilka tidigare åtgärder som fungerat eller inte fungerat och vad det beror på. Ett möte med Skolinspektionen ska hållas i januari. Därefter ska en plan för elevens återgång till skolan tas fram, med stöd av elevhälsa och socialtjänst.
Skolans rektor hänvisar frågor i ärendet till utbildningschefen.