Expertens tips – så klarar du en kris

Hur är din kris- och hemberedskap? Skulle du klara dig isolerad på egen hand i två veckor? Frågorna har blivit aktuella med anledning av den ökade oron för coronaviruset.

Anders Grevby, FRG Strängnäs, har matvaror och vatten så att han klarar sig minst ett par veckor utan att behöva lämna huset.

Anders Grevby, FRG Strängnäs, har matvaror och vatten så att han klarar sig minst ett par veckor utan att behöva lämna huset.

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs kommun2020-03-06 04:30

Intresset för att stärka förmågan att själv hantera en kris har ökat dramatiskt på senare tid. Att kunna tillgodose grundläggande behov som mat, vatten, värme, sömn och information har plötsligt hamnat högt upp på mångas prioriteringslistor.

– Tidigare gav vi utbildningar i att klara sig själv i 72 timmar men i dag pratar vi mer om att hantera en period på en till två veckor, säger Anders Grevby, en av tre ansvarig för Frivilliga Resursgruppen i Strängnäs.

De tillhör Civilförsvarsförbundet och stöttar samhället på olika sätt under kristider. Uppdragen kommer från kommunen som i sin tur får direktiv och uppgifter från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB.

För tidningen berättar han hur man som individ kan höja sin hemberedskap och tackla en eventuell krissituation.

– Skulle corona bli riktigt besvärligt och utvecklas till en större pandemi där folk behöver vara isolerade hemma i två veckor är det viktigt att ha tillgång till både mat och medicin för att klara sig, säger han och fortsätter:

– Akilleshälen för många är elförsörjningen och även om kommunen har ett antal mobila kraftverk så kommer de resurserna prioriteras till sjukvård, äldreboende och andra samhällsfunktioner.

Även om det offentliga har ett omfattande ansvar vid en kris vad gäller till exempel vattenförsörjning, sjukvård och telekommunikation påminner Anders Grevby om att situationen förutsätter att enskilda individer drar sitt strå till stacken.

– Se till att ha en bra grundberedskap för att kunna tackla dina behov. Händer något allvarligt i samhället kan det bli tomt i butikshyllorna på några timmar. Det är en lindrig försmak av vad vi ser nu på vissa håll.

Själv har Anders Grevby ett förråd med matvaror som både håller och räcker länge.

– Ett hem kyls ner snabbt utan el. Skulle jag bygga en ny villa idag hade jag garanterat satt in en gjutjärnsspis i köket. Då har man både värme och matlagningsbiten säkrad.

Så sent som i onsdags gick Anneli Bergholm-Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, ut och uppmanade till en god beredskap men sa samtidigt att det inte finns någon anledning till att bunkra matvaror.

– Om oron för coronaviruset har något gott med sig så är det att den allmänna medvetenheten ökat. Det är lite typiskt att det ska till en kris för att folk ska ta tag i saker, säger Anders Grevby.

Oavsett kristider eller inte uppmanar han alla att ha en bättre grundberedskap. 

– Vatten är livsnödvändigt och dagsbehovet för en vuxen människa är 2–3 liter per dag. Rent vatten kan sparas i rena kärl minst en vecka och har du dessutom möjlighet att frysa det så blir hållbarheten ännu längre.

Anders Grevby tipsar också om att hålla sig med ett reservförråd av energirika matvaror. Här står kolhydrater och fett högt på priolistan.

– Se till att ha ett lager konservsoppor och torrvaror som ris och pasta hemma. Har du dessutom husdjur så se till att ha mat till dem med.

– En annan smart grej är att köpa en krisberedskapslåda. Den innehåller en rad saker som kan vara bra att ha till hands och framför allt har du grejerna samlade på ett och samma ställe.

I folks allmänna oro vill han ändå sprida lugn med det faktum att Mälardalen ligger där det ligger.

– Regionen har förvisso många invånare men också stora resurser och ett väl utvecklat samarbete mellan kommunerna. Det är något som räknas när det verkligen gäller.

Alltid bra att ha hemma

Alternativ värmekälla som ej drivs av el, till exempel fotogen, gasol eller diesel.

Sovsäck, filtar och varma kläder.

Tändstickor, stearin- och värmeljus.

Ficklampa med extra batterier.

Dunkar att förvara vatten i (använd rena kärl avsedda för ändamålet).

Campingkök och bränsle. 

Mat som klarar förvaring utan kylskåp och frys.

Radio som drivs av batterier, vev (dynamo), solceller eller tillgång till bilradio.

Husapotek med det viktigaste för dig och din familj.

Kontanter.

Få fler tips på: civil.se

Karta: Strängnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!