Räddningstjänsten har fått klartecken att skriva avtal med civila personer för att de ska kunna ingå i ett kommunalt räddningsvärn. Nästa vecka ska ett antal frivilliga få information i hur de kan stötta räddningstjänsten vid större händelser.
– Det var på gång redan förra året, säger räddningschef Mårten Eskilsson.
Ett tjugotal kommunbor är redan anmälda till den korta utbildningen där deltagarna ska få lära sig mer om bland annat skogsbränder, under ett par timmar.
– De här personerna ska bistå med hjälp med extra armar och ben till vår personal. Det är en idé vi har plockat från andra kommuner.
Till skillnad från de frivilliga civila insatspersoner (CIP) som också finns i kommunen blir det ett anställningsförhållande när räddningsvärnet aktiveras. Det är inte en dygnet runt-jour det handlar om utan vid behov ringer räddningstjänsten runt och kollar vilka som kan hjälpa till.
– När räddningsvärnet kallas in är det inte frågan om bråttomhändelser utan om vi får en större utdragen händelse, säger Mårten Eskilsson.
– Rent konkret kan det handla om att dra slangar vid skogsbränder eller översvämningar.
På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) står det så här:
"Som en följd av klimatförändringarna förväntas antalet svåra skogsbränder, stormar och översvämningar öka i framtiden. För att klara de förväntade påfrestningarna behöver samhället fler personer som är förberedda och tränade att hjälpa räddningstjänsten när det finns behov."