I veckan har det gjorts mer och mindre lyckade försök att handla med falska 500-kronorssedlar i Strängnäs. Nu varnar kommunpolis Peter Sigurd allmänhet och handlare.
"De vi har i beslag i dag kan det vara svårt att vid en snabb anblick eller vid en stressad situation med mycket människor i en kassa för en kassörska att se skillnaden på", skriver han på Strängnäspolisens Facebooksida.
Trots att samhället blir allt mer kontantlöst så noterar polisen allt fler falska sedlar i omlopp. I fjol var ökningen markant.
Hur vet man då att en sedel är äkta vara?
Peter Sigurd skriver: "Sedeln har ett säkerhetsband med små fönster med bilder som rör på sig och växlar motiv mellan 'kr' och en kungakrona när du vickar på den. Gäller bara de större valörerna: 1000, 500, 200 och 100."
Riksbanken tipsar: "Det enklaste sättet /.../ är att vicka på sedeln. Alla sedlar har en färgskiftande bild uppe i högra hörnet. När man vickar på sedeln skiftar bilden och valörsiffran i bilden färg från guld till grönt." På bankens hemsida finns fler tips.
Sedlar har också ett vattenmärke som, när den hålls mot ljus, visar valör och porträtt.
Polisen uppmanar alla att polisanmäla falska sedlar, men råder samtidigt exempelvis butiksbiträden till försiktighet: "Ta inte emot sedeln. Informera lugnt innehavaren att butiken inte får ta emot falska sedlar. Försök inte beslagta sedlarna eller ingripa mot innehavaren då det är förenat med stor risk."