Felaktiga larmsamtal ett växande problem

Ett samtal om en trafikolycka orsakade stort pådrag i Strängnäs på onsdagen. Men olyckan var ingen olycka. Nu reagerar polisen mot vad man menar är ett växande problem – felaktiga larmsamtal: "Man behöver ta ansvar för sitt samtal".

Thomas Agnevik, presstalesperson för polisen i Region Öst, reagerar över felaktiga larmsamtal som polisen upplever blir fler och fler. Bilisten på bilden har ingenting med texten att göra.

Thomas Agnevik, presstalesperson för polisen i Region Öst, reagerar över felaktiga larmsamtal som polisen upplever blir fler och fler. Bilisten på bilden har ingenting med texten att göra.

Foto: TT (Fredrik Sandberg) och Polisen (Lars Hedelin)

Strängnäs kommun2019-12-11 14:55

Vid lunchtid på onsdagen larmades polis, två ambulanser och flera fordon från räddningstjänsten ut på en trafikolycka på E20, vid östra avfarten mot Strängnäs. En hästtransport uppgavs ha krockat. Larmet hade ringts in av en person som passerade olycksplatsen.

Det visade sig dock inte vara någon olycka – utan ett motorstopp. Hela blåljuspådraget fick vända tillbaka till sina respektive stationer.

Nu reagerar polisen på vad man upplever är ett allt större problem: Personer som slår larm utan att ta reda på vad som faktiskt har hänt.

– Det här är ju inte uppsåtligt så det är inget falsklarm, men tyvärr har det blivit vanligare och vanligare att man inte stannar. Det är också vanligt att man inte kan redogöra för exakt var någonting har hänt eftersom man har kört förbi, säger Thomas Agnevik, presstalesperson för polisen i Region Öst.

Onödiga utryckningar både kostar pengar och stjäl resurser från andra uppdrag, och uppmaningen från polisens sida är att man bör stanna på en olycksplats och bilda sig en uppfattning om vad som har hänt innan man slår larm. Exempelvis hur många skadade som finns på platsen.

Sådan information hjälper larmoperatörerna att bedöma vilka resurser som ska sättas in och exakt vart de ska skickas, och gör att risken för onödiga utryckningar minskar.

– Ringer det flera personer om sådana här händelser tär det på resurserna, och det kan göra att vi blir fördröjda till en riktig olycka, säger Thomas Agnevik.

Agnevik betonar att just skadade personer i sig är en anledning för någon att stanna på en olycksplats. Det kan finnas personer där som behöver snabb hjälp, hjälp som ofrånkomligen är många minuter bort om den som ringer bara kör förbi och förlitar sig på blåljuspersonalen.

Men är det inte bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite?

– Jo, visst. Det är väl klart att det är det. Men det leder till problem när man inte kan redogöra för vad som har hänt. Man behöver ta ansvar för sitt samtal. Det är många som ringer in larm som säger 'Nu har jag i alla fall ringt', och så lämnar de på över ansvaret på oss, säger Thomas Agnevik.

Just samtalet om "olyckan" utanför Strängnäs gjorde inte att något annat akut ärende blev lidande, enligt Agnevik. Vid larmtillfället var det i övrigt lugnt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!