Fem topphemliga besök i Strängnäs domkyrka

I början av veckan gästades domkyrkan av fem hemliga grupper.

Strängnäs kommun 8 november 2019 22:00

– Det är de fem finalisterna i arkitekttävlingen på domkyrkoberget som var inne i kyrkan och dess närmaste omgivning, utan att träffa på varandra, berättar Christofer Lundgren.

Även om domprosten ingår i juryn har han noll koll på vilka företag som utkristalliserats som finalister i arkitekttävlingen.

– Endast projektledaren vet vilka firmorna är och varifrån de kommer. När vi varit med och tagit fram dessa fem har vi fått ta ställning till anonyma förslag, berättar domprosten.

Etapp ett samlade 97 förslag från när och fjärran.

– Det framkom en hel del idéer som vi i juryn inte hade tänkt på, och som öppnade våra ögon, förklarar Christofer Lundgren.

Nu när finalkvintetten både är utsedd och varit på plats i Strängnäs vill juryn ha in mer konkreta förslag på utformningar.

Vad det i grunden handlar om är att församlingen tänker lämna sina lokaler i Domherren på Östra Strandvägen, för att verksamheten ska centreras ännu mer till domkyrkoberget.

– Det handlar både om att använda befintliga utrymmen i kyrkan och att bygga utvändigt. Det som föreslås exteriört ska vara lättillgängligt från domkyrkan.

Allmänheten har inflytande i juryns arbete. Nu på söndag, efter familjegudstjänsten, inbjuds till ett informationsmöte i Ceciliasalen.

Finalisternas finjusterade bidrag ska vara inne i februari. Domprosten tror att en vinnare kan presenteras i maj.

– Finansieringen av projektet är inte klart ännu. Men det är en fråga som vi arbetar med, säger Christofer Lundgren.

Hur känns det just nu?

– Spännande och positivt. Jag känner en stor nyfikenhet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa