Rent konkret föreslås kommunstyrelsen besluta och ge förvaltningen i uppdrag att "påbörja arbetet med krigsorganisation och krigsplacering av personal inom samhällsviktig verksamhet".
Klubbas förslaget genom på onsdag påbörjas ett skyndsamt arbete i olika steg från säkerhetsenhetens sida redan första kvartalet 2020. Särskilda kontaktpersoner från kommunens verksamheter kommer därefter informeras om kommunens ansvar vid höjd beredskap, enligt Karl-Arne Ahlqvist, handläggare vid Säkerhetsenheten vid Strängnäs kommun.
– Efter det jobbar vi med att bygga krigsorganisationen för kommunen. Den bygger på den i dag gällande krisledningsorganisationen, men ska ha större uthållighet. Kontaktpersonerna ska ta fram vad det är för samhällsviktig verksamhet de bedriver som ska kunna verka under längre tid vid höjd beredskap, säger han.
Med samhällsviktig verksamhet avses till exempel äldreomsorg, skolverksamhet, el-, värme- och vattenförsörjning.
Nästa fråga blir vilken personal som krävs för respektive område och att bemanna organisationerna med personal från kommunen, samt att krigsplacera personerna i samverkan med Rekryteringsmyndigheten.
– För den enskilde händer egentligen ingenting under en kris eller en mindre händelse. Utan det är när man höjer den här beredskapen som dessa personer är skyldiga att tjänstgöra vid den befattning de krigsplacerats på, säger Ahlqvist.
Ett annat arbete som redan pågår är att inventera och synliggöra kommunens så kallade trygghetspunkter, platser dit kommuninvånare kan söka sig i händelse av kris.
– Nu kommer det säkerställas att vi kan nyttja de trygghetspunkter vi tidigare nyttjat – och eventuellt utöka. Sen kommer vi också titta mer på vad det är vi vill förmedla där. Några kanske behöver utspisa folk, några kanske behöver förlägga och en annan ge information, förklarar han.
Även om han nämner just bespisning förväntas invånare själva ta ett visst ansvar och hålla ett lager av till exempel mat vid krishändelser.
– MSB har ju gått ut med Om krisen eller kriget kommer, där man pratar om vikten av att ha ett förråd så man klarar sig några dagar. Det är väl väldigt blandat hur det tagits emot. De som var med förr och känner igen det förstår vad det handlar om – men yngre människor har lite svårare att ta till sig det, och därför krävs mycket från alla nivåer, menar Karl-Arne Ahlqvist.