Goda grannar vill hjälpa i coronatider

I coronavirusets spår följer nya och snabbt växande grupper som vill hjälpa personer i riskgrupper och hemkarantän att få mat och medicin, utan att behöva riskera smitta.

"Vi ska hjälpa varandra oavsett kultur, religion och etniskt ursprung, Då är det en fördel att ha flerspråkighet i gruppen för att kunna kommunicera och hjälpa", säger Noor Malek och Mohamad Allatif.

"Vi ska hjälpa varandra oavsett kultur, religion och etniskt ursprung, Då är det en fördel att ha flerspråkighet i gruppen för att kunna kommunicera och hjälpa", säger Noor Malek och Mohamad Allatif.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs kommun2020-03-18 20:11

De senaste dagarna har allt fler hjälpgrupper bildats i sociala medier, där medlemmar erbjuder sig att exempelvis handla mat, rasta hundar och gå på apoteket. En sådan är Facebookgruppen Grannar hjälper grannar Strängnäs, som bildats på initiativ av de nyinflyttade makarna Noor Malek och Mohamad Allatif.

– Jag har alltid ställt upp vid kriser och katastrofer som en självklar del av min utbildning, då jag är tandläkare som har utbildning i internationell katastrofmedicin, säger Noor Malek.

Hon poängterar att alla "hjälpare" förväntas följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att minska smitta samt gruppens rutiner för uppdrag. Alla kontakter ska gå via gruppen, för största möjliga säkerhet.

– Om du behöver hjälp med ärenden så skicka ett meddelande till någon administratör som då kan söka en ”hjälpare”. Ingen ska känna sig för otrygg för att be om hjälp.

För att även nå personer utanför Facebook ska de sätta upp lappar i Strängnäs och kontakta pensionärsföreningar.

Gruppen har i skrivande stund runt 270 medlemmar och i en annan, Corona – hjälpgrupp Strängnäs, finns drygt 100.

I Mariefred har Filippa Werner Freed återupplivat Facebookgruppen Vi gör vad vi kan i Mariefred. Forumet är bara till för att samordna volontärer, inte för de som behöver hjälpen. De får i stället mejla sina önskemål till gruppen, som fördelar uppdragen till hjälpare som bland annat får legitimera sig i dörren och aldrig ska gå in i bostaden.

Swish och kontanter, inte kontokort, är okej som betalning för matvaror, poängterar Filippa Werner Freed.

I Åkers styckebruk har Tillsammans-Åker just bildats, på privat initiativ av Maria Pettersson Baumert.

– Där ska jag försöka styra upp och få ihop människor som kan hjälpa och som behöver hjälp. Gemensamt får vi komma överens hur detta rent praktiskt ska gå till, säger Åkersbon som till vardags arbetar på Mötesplatsen på Folkets hus. 

I flera polisregioner varnas nu också för bedragare som på eget bevåg erbjuder sig att hjälpa okända människor, för att i stället lura dem på pengar. Polisens presstalesperson Monica Bergström:

– Det är väldigt fint att så många vill hjälpa till. Man bör dock vara väldigt försiktig med att lämna ut kort och kod, betala i förskott och vem man släpper in i sitt hem. Ett alternativ kan kanske vara att den som handlar lägger ut och får betalt i efterskott?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!