Sedan restaurang Vita elefanten avvecklades hösten 2018 har lokalen på Eskilsgatan stått tom. Men nu händer det saker. Inredningen är borta – helrenovering pågår.
– Här blir en deli, med butik och servering. Jag får tillträde från februari, sedan ska lokalen anpassas och kommunen säga sitt. Vi kan nog öppna i början av april, säger den blivande krögaren Håkan Bergqvist.
Han är i grunden från Stockholm men bor sedan tio år på Aspö. Där driver han också det cateringkök som sedan 2018 levererat mat via Bistro express, hans kulinariska bisyssla.
I höstas, efter 25 år i IT-branschen, sa han upp sig för att satsa fullt ut på sitt stora intresse. Grundutbildningen som kock fick han redan under värnplikten och med åren har hantverket utvecklats. Inför cateringstarten provlagade han själv över hundra rätter.
Den verksamheten fortsätter i liten skala, men nu blir det nya huvudspåret lunchmat som lagas på Aspö och äts eller hämtas på restaurangen, samt delikatesser.
– Vi kommer också att sälja exempelvis sallader, smörgåsar och smörgåstårtor. Jag har inte helt bestämt allt än, men det blir lite finare saker. Kanske också en del lokalt från Sörmland.
Lite som Den lokala maten, som drog igång våren 2019?
– Nja. Vår stora grej blir att vi kan servera maten på plats, så blir det inriktning på fisk och skaldjur, salami, italienska och spanska skinkor, ostar, färdiglagat och matlådor. Vad jag förstår satsar de mer på råvaror, säger Håkan Bergqvist som hellre vill komplettera än konkurrera lokalt.
Namnet blir Tuben deli, en flört med storstadens tunnelbana, vilket ska anas i inredningen. Delin ska ha öppet dagtid vardagar och helger, framåt hösten kanske också kvällar, i så fall med serveringstillstånd för alkohol.
Skolungdomar är en annan tänkt målgrupp, berättar Håkan Bergqvist.
– Vi kommer att ha en after class-meny, typ wrap och dricka för ett bra pris. Jag vill gärna göra ungdomar intresserade av vår mat.
Ett stenkast från Eskilsgatan, på Storgatan, blir det också nya kulinariska inslag. Den 7 januari klev kocken André Al Matni in i köket på Father steakhouse.
– Jag har varit kökschef och kock i Stockholm, bland annat drivit krogar i Handen och Midsommarkransen, berättar Södertäljebon och fortsätter:
– Det blir mycket husmanskost och satsning på luncher. Jag gillar att blanda de svenska, franska, italienska och libanesiska köken.