Hon vill ge förintelsens offer en röst

Kukkamariia Valtola Sjöberg är utbildad folkbildare mot nazism. På måndag - minnesdagen av förintelsen - håller hon en föreläsning på biblioteket i Stallarholmen.

Kukkamariia Valtola Sjöberg är antinazistisk folkbildare och den 27 januari, minnesdagen av förintelsen, håller hon en föreläsning på Stallarholmens bibliotek.

Kukkamariia Valtola Sjöberg är antinazistisk folkbildare och den 27 januari, minnesdagen av förintelsen, håller hon en föreläsning på Stallarholmens bibliotek.

Foto: Lars Skärlund

Strängnäs kommun2020-01-26 09:42

År 2005 deklarerade FN den 27 januari som den internationella minnesdagen för förintelsens offer, det datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Under denna dag hedras minnet av alla de som mördades under förintelsen och alla de som överlevde fasorna. I samband med minnesdagen anordnas över hela landet en rad manifestationer, seminarier och föreläsningar. Bland annat på biblioteket i Stallarholmen, där Kukkamariia Valtola Sjöberg ska hålla föredrag.

Hon bestämde sig för några år sedan för att ägna resten av sitt liv åt att arbeta för jämställdhet och alla människors lika värde. Under våren 2019 var hon en av de 20 deltagare som gick ABF Sörmlands uppmärksammade utbildning för att bli antinazistiska folkbildare.

– Utbildningen har påverkat mig väldigt mycket. Förutom att vi lärt oss om historien har vi träffat förintelseöverlevare och varit på studieresa till Auschwitz. När man åker hem efter ett besök på ett förintelseläger åker man inte därifrån opåverkad, säger Kukkamariia Valtola Sjöberg.

Syftet med kursen var att skapa ett regionalt team med personer som kan folkbilda om nazismens historia och antinazistiska strategier.

– Tanken är att vi ska utbilda fler för att berätta om vad som hände och förhindra att det händer igen. Och att fler ska bli upplysta och vilja vara med och påverka, säger hon och betonar att hennes engagemang vilar på ideell grund, något som utförs på fritiden vid sidan av hennes ordinarie jobb.

 Under föreläsningen kommer hon att visa bilder från studieresan till Auschwitz och läsa upp vittnesmål från överlevare.

– Jag vill fokusera på offren och berätta om hur det känns att stå inför det mest fruktansvärda. Det är så viktigt att ge dem en röst, att berätta om vad som verkligen hände.

Hon delar den oro många känner för de senaste årens utveckling där nazister flyttat fram sina positioner och där högerextrema, främlingsfientliga partier vunnit mark.

– Vi måste lyssna på de som vet, förintelseöverlevare som varnar för att vår samtid påminner dem om det som var början till det som sedan ledde till förintelsen. Och vi vet att Säpo varnar för högerextremistiska strömningar i vårt land där både enskilda personer och rörelser är beredda att använda våld. Vissa saker som sägs och görs i dag har kopplingar till det som hände i det nazistiska Tyskland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!