"Jag älskar julen och jag gillar att bygga"

Vansö prästgård, ett "Star Wars"-rymdskepp och Eiffeltornet– hos julälskande familjen Adolfsson i Strängnäs ökar ambitionsnivån på pepparkakshusen år för år.

David Adolfsson, 13 år, är drivande i familjens tradition att baka pepparkakshus. Han har drömprojektet klart för sig. "Jag skulle vilja bygga en hockeyarena".

David Adolfsson, 13 år, är drivande i familjens tradition att baka pepparkakshus. Han har drömprojektet klart för sig. "Jag skulle vilja bygga en hockeyarena".

Foto: Privat

Strängnäs kommun2019-12-08 10:00

Familjens största entusiast är David Adolfsson, 13 år. 

– Jag älskar julen väldigt mycket och jag gillar att bygga saker – det är en bra kombo!

Traditionen tog sin början när han och storebror Lukas var små. 

– Vi byggde en riddarborg som de dekorerade med figurer och alla tyckte att det var så roligt. Sedan blev det en kyrka och Vansö prästgård där vi har bott, berättar mamma Anna-Karin Adolfsson.

Hon står för ritningar och själva baket, sedan hjälps de åt.

– Jag brukar dekorera och använder non stop-choklad. Florsocker är också bra, det ser ut som snö, säger David.

Ambitionsnivån ökar från år till år och efter att ha rott i land ett ljussatt Star Wars-rymdskepp stod föregående års semesterresa till Frankrike för inspirationen.

– Vi hade aldrig gjort något på höjden och Eiffeltornet går att göra en bra ritning på. 

Familjen utger sig verkligen inte för att vara några proffs och visst har en och annan skapelse rasat under åren.

– Man lär sig vad som funkar. Det är viktigt med en riktigt bra pepparkaksdeg och den ska vara hårt gräddad. Om man gräddar för kort tid blir det mjukt och buktar.

Anna-Karin Adolfsson har en tydlig uppfattning gällande konstruktionen.

– Många som bygger med barn sätter ihop delarna med kristyr eftersom smält socker är väldigt varmt. Men ska man bygga lite större saker måste man ha smält socker, det blir stenhårt, som klister. 

Av den anledningen fick barnen tidigare hålla sig ifrån just det momentet.

– Nu är David så stor så det är inga problem.

Förra årets Eiffeltorn stod stadigt till efter nyår.

– Då krossar och käkar vi, berättar David.

– Det är den viktigaste delen av att dansa ut julen!

2019 års projekt befinner sig fortfarande på planeringsstadiet. Runt lucia brukar familjen skrida till verket.

– Jag är lite sugen på att göra domkyrkan. Vi har även pratat om att bygga en by med ett torg och byggnader runt omkring. Jag har sett fantastiskt fina takplattor av mandelspån, det kanske kan vara något. Om David fortsätter att tycka det är roligt så ökar vi nivån.

– Jag tröttnar inte, replikerar 13-åringen snabbt.

David, som lirar hockey i Åker Strängnäs hockeyklubb har redan drömobjektet klart för sig.

– Jag skulle vilja bygga en hockeyarena med läktare och allting. Det ska vara riktigt stort!

Peppar i pepparkakan?

Peppar har använts som ingrediens i pepparkakor in på 1900-talet, men i dag är det kryddorna kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära som sätter smak på den älskade kakan.

I ett recept från 1400-talet från Vadstena kloster ingick förutom peppar, också kryddor som kardemumma, anis, fänkål, cederolja, muskot, pomeransskal och syltad citron. 

I svenska kokböcker förekom recept på pepparkakor först på 1700-talet. 

Den 9 december firas pepparkakans dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!