Kommunala mål på god väg – men skolan oroar

Förutom skolfrågan ser politikerna ganska positivt på hur kommunen lever upp till målen inom vård, skola och omsorg.

Skolfrågan var den punkt som orsakade mest debatt i kommunstyrelsen i onsdags, då David Aronsson (V) var skarpt kritisk. Jacob Högfeldt (M) ser skolresultaten som "mycket problematiska".

Skolfrågan var den punkt som orsakade mest debatt i kommunstyrelsen i onsdags, då David Aronsson (V) var skarpt kritisk. Jacob Högfeldt (M) ser skolresultaten som "mycket problematiska".

Foto: Åsa Wallin/Joakim Serrander

Strängnäs kommun2019-10-04 05:39

I kommunens delårsrapport för januari–augusti, som tidningen skrev om i går, redovisas hur fem övergripande mål för invånare, samhälle, medarbetare och ekonomi efterlevs. 

Målen för samhällsutveckling och ekonomi förväntas bli uppfyllda. Prognosen är ett starkt resultat, till och med starkare än väntat. 

Målet om invånarnas utbildningsmöjligheter bedöms bli delvis uppfyllt. Här ser kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) skolresultaten som "mycket problematiska":

– Utifrån mitt helhetsperspektiv så konstaterar jag att det görs väldigt mycket, men att vi än så länge inte ser effekterna. Vi har frågan under lupp ur ett uppsiktsperspektiv, men barn- och utbildningsnämnden äger frågan.

De höga sjuktalen bland de kommunanställda ser ut att vara på väg att sjunka.

– Det går åt rätt håll, säger David Aronsson (V) som dock lyfter ett varningens finger.

– Att den sjunkande långtidssjukfrånvaron är ett resultat av aktivt arbete tror jag också – men jag är fundersam över varför inte den korta sjunker utan tvärtom ser ut att öka, om än marginellt. 

Han fick dock för stunden lugnande besked av Lena Thelin.

– HR-chefen svarade att det efter delårsrapporten fortsatt vara en positiv utveckling som även inkluderat den korta. Tills vidare nöjde jag mig med det svaret. Arbete pågår ju. 

Målet för vård och omsorg bedöms också bli delvis uppfyllt. Här lyfts bland annat att tryggheten inom äldreomsorgen måste öka och att samverkan mellan skola, socialtjänst och hälsovård måste förstärkas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!