Måltidschefen serverar gärna mer vilt

"Kan vi bara få grisarna från skogen och in i köket är vi de första att klappa händerna", säger kommunens måltidschef Karin Lundell som välkomnar andemeningen i en ny SD-motion.

"Det här skulle inte på något vis säkra möjligheten att fortsätta äta kött i samma utsträckning som i dag", säger Karin Lundell som gärna skulle servera mer vilt i skolor och på äldreboenden.

"Det här skulle inte på något vis säkra möjligheten att fortsätta äta kött i samma utsträckning som i dag", säger Karin Lundell som gärna skulle servera mer vilt i skolor och på äldreboenden.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Camilla Lillsebbas

Strängnäs kommun2020-03-02 06:43

I motionen till kommunfullmäktige skriver Sverigedemokraterna bland annat att mer viltkött i skolor och på äldreboenden skulle ge "kvalitativ mat med högsta etik på djurhantering och starkt bidra till en minskad skadegörelse som vildsvinen utsätter samhället för".

Motionen, som ber kommunen premiera viltkött och lokala producenter i sina upphandlingar, har ännu inte hunnit besvaras. Kommunens måltidschef Karin Lundell har dock läst den – och gillar dess syfte.

– Jättebra. Vi från måltidsenheten har försökt få till mer viltkött i flera år, så det är väldigt glädjande att våra förtroendevalda inser samma sak.

Karin Lundell konstaterar att sörmländskt viltkött vore ett utmärkt alternativ såväl miljömässigt som samhällsekonomiskt.

– Det blir en nära hantering och precis som motionen anger är det ett jätteproblem med alla viltolyckor och skador inom lantbruket. Kan vi bara få grisarna från skogen och in i köket är vi de första att klappa händerna.

Egentligen är dock motionen överflödig, säger Karin Lundell. Dels serveras redan vilt ibland, dels finns ett undantag för lokalt viltkött i kommunens nya upphandlingsregler.

– Problemet är inte, som många tror, ambitionsnivån inom offentlig sektor. Problemet är att det finns en flaskhals i hanteringskedjan. I princip alla kommuner i Sörmland är väldigt positiva till viltkött, men tillgången är inte tillräckligt stor. 

Ett enda viltmål till Strängnäs skolor och äldreboenden kräver närmare 500 kilo kött, konstaterar Karin Lundell. 

– Man kan tycka att frågan är enkel. Det finns en efterfrågan och ett överskott på råvara – i skogen. Men i dag är det inte lönsamt för en jägare att lämna in djuren till en vilthanteringsanläggning, säger Karin Lundell.

En propplösare för den flaskhalsen är dock på gång. Livsmedelsverket utredde nyligen hur svenskarna ska kunna äta mer vildsvinskött och nu är ett förslag ute på remiss.

Om tillgången ökade, hur mycket vilt ser du på en idealmeny?

– Visionen för hur vi borde äta är kanske en köttdag i veckan och hur ofta det kan vara vilt är en säsongsfråga, men säg tre–fyra tillfällen höst och vinter.

Ekonomiskt vore dock viltkött ingen vinst för kommunen.

– Vilt är fortfarande en ganska dyr råvara, så det här skulle inte på något vis säkra möjligheten att fortsätta äta kött i samma utsträckning som i dag, säger Karin Lundell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!