Strängnäs kommuns nye utbildningschef tillträder på måndagen.
– Den främsta utmaningen för mig blir att minska frånvaron. Människor mår inte bra, det är oroväckande med all psykisk ohälsa. I den offentliga sektorn förekommer höga sjuktal, säger Tony Lööw när vi träffas i Åkers ishall för en intervju.
– Jag är här och tittar på min son Elias som möter IFK Mariefred med Åker/Strängnäs 04-lag. Jag är en väldigt engagerad hockeyförälder, förklarar han.
Tony Lööw är född i Motala och uppväxt i Arboga.
Via Uppsala och Visby hamnade han i Strängnäs redan 1983.
– Jag arbetade som officer då.
Slutet på den militära banan blev ett faktum kring millennieskiftet.
– Jag hade 20 fantastiska år i försvaret men kände ändå att jag vill testa någonting nytt. När det kom ett erbjudande om att börja studera i stället hakade jag på.
Han läste in en fil kand i pedagogik vid Uppsala universitet, men valde att bo kvar i Strängnästrakten.
Efter en kort period hos studieförbundet Hermods fick Tony Lööw jobbet som grundskolechef inom Eskilstuna kommun.
– Där blev jag kvar i sju år. I Sigtuna, eller snarare Märsta där förvaltningen finns, stannade jag en kortare period. Men det var inte alls planerat utan berodde på att jag såg annonsen om den lediga tjänsten i Strängnäs kommun och sökte det arbetet.
– Uppdraget i Strängnäs är bredare. Här får jag hela spannet, inklusive gymnasiet.
Trots att motivationen verkar vara på topp är Tony Lööw medveten om att det säkert kommer att dyka upp mörka dagar på den nya arbetsplatsen.
– Livet är inte bara en dans på rosor. Jag vet hur det är att stå inför arga föräldrar och prata om skolsammanslagningar och att ta tag i kränkningar gentemot barn.
Tommy Svensson, Lillemor Bylund, Rolf Brunell och senast Inger Pripp är namnen på några av hans företrädare i kommunhuset.
– Jag ska se till att vara ansvarsfull med de medel jag har och se till att det finns ett både hållbart och systematiskt utvecklingsarbete, resonerar Tony Lööw.
Tjänsten inom Strängnäs kommun tror han inte blir yrkeslivets sista.
– Karriären innehåller förmodligen minst ett jobbyte till. Jag kan tycka att fem–sju år är en rimlig tid för en chef att stanna på sin post. men samtidigt, finns glöden och energin kan man sitta längre än så.