Obehöriga på skolgårdar får avvisas

Vad är det egentligen som gäller för andra än elever och personal som vistas på skolgårdar? Tidningen ringer upp några rektorer som får berätta hur de tänker.

På Europaskolan Rogge har man gått så långt att man har satt upp förbudsskyltar. Däremot står inga tider angivna, vilket det bör göra eftersom skolans område får beträdas av allmänheten utanför skoltid. Rektor Christoffer Bergfors säger att det här ska bli tydligare.

På Europaskolan Rogge har man gått så långt att man har satt upp förbudsskyltar. Däremot står inga tider angivna, vilket det bör göra eftersom skolans område får beträdas av allmänheten utanför skoltid. Rektor Christoffer Bergfors säger att det här ska bli tydligare.

Foto: Sofie Axelzon/Lars Kilström

Strängnäs kommun2023-05-04 04:47

Obehörig vistelse på skolgård kan i värsta fall leda till att personen döms till olaga intrång. Ämnet har aktualiserats efter att boende nära Europaskolan Rogge hävdar att de vill ha tillträde till gångstråket som löper över skolgården, för att komma upp till Långberget. Det här gångstråket har funnits länge och är en av vägarna upp till ett av de större grönområdena i stan. Men det är samtidigt en skolgård för barn från fjärde till nionde klass. Och sedan en tid sitter skyltar uppe som informerar om att obehöriga inte har tillträde. 

undefined
På Europaskolan Rogge har man gått så långt att man har satt upp förbudsskyltar. Däremot står inga tider angivna, vilket det bör göra eftersom skolans område får beträdas av allmänheten utanför skoltid. Rektor Christoffer Bergfors säger att det här ska bli tydligare.

Vad är det egentligen som gäller? 

– En skolgård räknas inte som allmän plats! säger Tommy Olsson, grundskolechef i Strängnäs kommun. 

Vilka anses vara obehöriga?

– Personal och elever på skolan är inte obehöriga. Obehöriga har inte rätt att vistas inom skolans område och kan bli avvisade. Det kan uppkomma situationer där personer blir avvisade, men i nuläget ger inte skolornas rektorer uttryck för att det är ett problem, säger Tommy Olsson. 

undefined
Det här är det omstridda gångstråket från Långberget som sedan fortsätter över Europaskolan Rogges skolgård. Förbudsskyltar sitter uppsatta för att förhindra obehöriga på skolans område.

Vid Roggeskolan har närboende uttryckt att de inte tänker låta sig avhysas från skolans område, eftersom de vill ha tillträde till grönområdet från just det hållet. Detta har till exempel Margit Urtegård och Pontus Wennerberg uttryckt i en insändare, men även tillsammans med andra i en artikel i tidningen. De fick mothugg i en annan insändare som ansåg att säkerheten på skolan skulle gå först och att det var ren lathet att inte kunna ta en annan väg upp. 

Tidningen gjorde en rundringning till några av kommunens grundskolerektorer för att höra hur de tänker. 

– Vi vill att skolgården är fredad för bara oss under skoltid. Vi har aldrig haft något stort problem med det här, det kanske är värre för högstadieskolor, säger Cina Tinker, rektor på Finningeskolan som också nämner att ungdomar gärna hänger vid deras basketplan men att personalen då informerar om att det är först efter klockan 18 som det är fritt fram.

undefined
Finningeskolan har en tydlig policy för hur man agerar när obehöriga kommer in på skolgården berättar rektor Cina Tinker.

Det är ingen skillnad i regelverket om det är en friskola eller en kommunal skola.

– I dag korsar en allmän gångväg vår skolgård så vi kan tyvärr inte hindra folk från att passera där. Det är inte idealt, men det är sällsynt att det skapar några problem, säger Stefan Ferm, rektor på Strängnäs Montessoriskola och förklarar att personalen är mycket uppmärksam på obehöriga personer och är aktiva och frågar om ärende, och avvisar vid behov.

– Det händer ibland, men inte ofta.

undefined
Strängnäs Montessori har en allmän gång- och cykelväg rakt över skolgården, mellan de olika skolhusen, vilket enligt rektor Stefan Ferm inte är idealt.

Joakim Graffner är rektor på Mariefreds skola och beskriver alla som inte har anmält sig till expeditionen som obehöriga.

– Det är ett problem om vi inte vet vilka personerna är, och det kan bli aktuellt med avvisning.

undefined
Besökare till Mariefreds skola måste anmäla sig på expeditionen för att inte riskera att avvisas som obehöriga berättar rektor Joakim Graffner, till höger i bild. Grundskolechefen Tommy Olsson är tydlig med att skolgårdar inte är en allmän plats.

Har ni någon särskild policy för obehöriga på skolgården?

– På Finningeskolan försöker vi alltid vara två om vi närmar oss om vi inte vet vad de gör på plats. Om inget giltigt skäl finns ombeds personen att avvika. Om det blir hotfullt blir konsekvensen att vi inrymmer alla elever och fortsätter att ha koll, och eventuellt ringer 112, säger Cina Tinker.

– Europaskolan Rogge har i dag drygt 500 elever och för dessa är jag som rektor ansvarig för att de är trygga och säkra under skoldagen och Skolverket gör detta tydligt, även vad gäller just skolgårdar och att det inte är en allmän plats. Mitt enda intresse är säkerheten och tryggheten för mina elever och min personal, säger Christoffer Bergfors som är rektor på Roggeskolan.

Vad säger Skolverket?

Skolan har rätt att avgöra vad som ska gälla för tillträdet till skolans lokaler eftersom dessa inte är allmän plats utan anses vara myndighetslokaler. Ytterst är det huvudmannen som beslutar vad som ska gälla vid tillträde till skolor men denna kan delegera ett sådant beslut till rektorn. En rektor kan därför neka tillträde till skolans lokaler. Det gäller även för vårdnadshavare till barn i skolan. Skolgårdar likställs med skolans lokaler. Reglerna gäller både kommunala och fristående skolor.

Karta: Europaskolan Rogge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!